35x Bach, 1x Charpentier

Deze week staat Radio 4 in het teken van de ‘400 mooiste en beste muziekstukken uitgekozen door u!’ In de kranten van vandaag staan ze allemaal afgedrukt. De lijst bevat 26 x Mozart, 25 x Beethoven, 20 x Schubert, 13 x Mahler en 1 x Charpentier. Van laatstgenoemde componist is het de Prelude van zijn Te Deum geworden. Arme Charpentier, je bent terug te vinden op de 386-ste plaats. En dat met dank aan de Eurovisie…
De naam die het meest voorkomt op de lijst is die van Bach. 35x! Zijn Fantasie en Fuga BWV 542 is bijna hekkensluiter (398).
Maar de Matthäus Passion staat als een soort Bohemian Rhapsody op de eerste plaats.
Klassiek leeft op vier, meldt het logo van de publieke klassieke zender. Tja, het is maar hoe je er tegen aankijkt of er naar luistert. Al vaak genoeg spuwde ik mijn gal richting Hilversum. Dat laat ik nu maar achterwege. Heeft namelijk geen zin. Mijn schip zal hun wal niet kunnen keren. De kans bestaat bovendien dat mensen je gaan zien als een ouwe zuurpruim. Nou ja, voor sommigen geldt dat juist als een pre. Neem nou de historicus en Amerika-deskundige Maarten van Rossem. Hem hield ik voor een kritische geest, die net als ik wars zou zijn van dit soort vormen van onzinnige etheroppervlakkigheden. Maar nee hoor, met mensen als topfunctionaris Alexander Rinnooy Kan, schrijfster en columniste Yvonne Kroonenberg, presentator, zanger en acteur Edwin Rutten, fractievoorzitter van de VVD Mark Rutte, zanger en componist Daniel Lohues, schrijfster Anna Enquist en verhalenverteller Job Cohen, geeft hij een slappe toelichting op zijn favoriete Beethovens.

Op de eerste dag voerde de TOP400 de luisteraar via het Dodeneiland van Rachmaninov naar een part uit het klarinetkwintet van Brahms om vervolgens aan te komen in Blaauwbaards Burcht van Bartók (nrs. 329, 330 en 331). Zoals al opgemerkt geven de personalities via de website van Radio 4 uitleg over het waarom van hun keuzes. Wat ze te melden hebben is niet veel. Alles bij en door elkaar genomen klinkt het nog het best, zoals hieronder te horen:

Heeft u net als ik al jaren geleden afscheid genomen van de publieke zender Radio 4, dan kan ik u wellicht troost bieden met een paar honderd aanbevelingen uit de koffer van Prelude. Ze zijn op een rij gezet te vinden op de pagina Podcasts en te beluisteren via iTunes. Me dunkt dat u zo de week wel door kunt komen…