Aan de hand van Mendelssohn op stap in Schotland en Italië

Deze aanbeveling is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in de muzikale nalatenschap van Felix Mendelssohn-Bartholdy en meer specifiek in zijn symfonische werken. Het betreft verbluffend fraaie uitvoeringen van zijn symfonieën 3 & 4 door het Freiburger Barockorchester onder leiding van de Spanjaard Pablo Heras-Casado. Het maakt duidelijk waarom de jonge dirigent wereldwijd sterk in de belangstelling staat. Zijn interpretaties zijn gevoed door zijn voorliefde voor de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Of hij nu staat voor een orkest met moderne instrumenten of zoals het geval is bij het Freiburger Barockorchester met instrumenten die in de tijd van de compositie in zwang waren, het levert steeds verrassende interpretaties op.

Johann Kniep (1779-1843): Gegend bei Trient
Johann Kniep (1779-1843): Gegend bei Trient

De kans is vrij groot dat u de ‘Schotse’ en ‘Italiaanse’ van Mendelssohn al op cd in uw collectie heeft ondergebracht. Is dat het geval dan geef ik u toch het advies te overwegen de door Harmonia Mundi uitgebrachte interpretatie van Pablo Heras-Casado daaraan toe te voegen. Er valt over de cd nog een boel te schrijven, maar dat laat ik aan de recensenten over. Ik meld slechts nog dat de opnamekwaliteit van de bovenste plank is. Via deze website krijgt u ter eigen beoordeling het openingsdeel van de Italiaanse aangeboden.

Frank E. Jamieson (1834-1899): Scottish lake landscape in front of mountains
Frank E. Jamieson (1834-1899): Scottish lake landscape in front of mountains

Ongeacht of u na het beluisteren van Mendelssohns muziek deze cd aan u voorbij laat gaan, of gaat consumeren via Spotify of iTunes, of elders in al dan niet fysieke vorm aan gaat schaffen, in alle gevallen wens ik u veel luistergenoegen!

Mendelssohn: Symphonies Nos. 3 & 4

Bekijk deze cd