‘Ach, meneer Koudstaal, u weet mij wel te verwennen’

Onlangs vond geheel bij verrassing een ontmoeting plaats tussen de nog immer jeugdige Wolfgang Amadeus Mozart en de eigenaar van de klassieke cd-speciaalzaak Prelude. Aanleiding vormde het feit dat Prelude geen aanleiding ziet mee te fietsen in de wat al te commerciële jubileumoptocht rond de tweehonderdvijftig jaar geleden geboren Mozart.
Prelude kiest voor de krenten uit de Mozartpap. Hoe zou de verleden componist daarop reageren? Gelet op zijn drukke agenda, onder andere gevuld met een gedroomd gesprek met de violiste Anne Sophie Mutter, kon zijn Baarnse oponthoud slechts van korte duur zijn. Mozarts uitspraken zijn er niet minder om. Leest u het hier volgende gespreksverslag.

Mozart: “Hoe lang kennen wij elkaar eigenlijk al?”

Koudstaal: “Nou, ik denk dat ik u langer ken dan u mij. Als jongeling van zeventien kocht ik mijn eerste langspeelplaat met werk van u. Op het gele label, uw zesentwintigste pianoconcert met Geza Anda als solist. Ik was meteen verknocht aan uw muziek. Toen wist ik al dat ik later een cd-winkel zou gaan beginnen.”

Mozart: “Een cd-winkel! Wilde u dat al in 1967?”

Koudstaal: “Ja, niemand wist toen nog wat een cd was, maar ik wist wel wat ik wilde.”

Mozart: “Ik vind het geweldig dat u zo’n prachtige cd-winkel heeft. Om nog maar te zwijgen van uw website. Zo informatief en wat een luxe dat er zoveel te beluisteren valt. Wat ik erg waardeer is dat ik mijzelf er regelmatig op aantref, nou ja, mijn muziek dan. U weet de juiste uitvoeringen er wel uit te pikken, moet ik zeggen.”

Koudstaal: “De juiste uitvoeringen. Meent u dat echt?”

Mozart: “Of ik dat meen? Wis en drie, natuurlijk meen ik dat! Als geen ander weet ik wat er vandaag de dag allemaal wordt afgerommeld met mijn muzikale nalatenschap. En dan de woorden die sommigen me in de mond leggen. Dat ik zo verguld ben met hun interpretaties. Ik zeg het nog maar eens luid en duidelijk, het is volstrekte flauwekul. Ik heb niet eens een cd-speler!”

Koudstaal: “U zegt het meneer Mozart, u zegt het. Ik kreeg juist een cd binnen met klavierwerken van uw hand uitgevoerd door Siegbert Rampe. Hij bespeelt een instrument uit uw tijd, een kopie van een door de u bekende Johann Andreas Stein in 1788 gebouwde fortepiano. Wilt u even luisteren?”

Mozart: “Wat denkt u, ik zit al die tijd te wachten tot u iets laat horen!”

Koudstaal: “Mag ik u tijdens het luisteren naar Rampe een glas wijn inschenken? Een naar u vernoemde Bordeaux uit 1988? Ik heb ‘m speciaal bewaard voor een gelegenheid als deze.”

Mozart: “Ach, meneer Koudstaal, u weet mij wel te verwennen.”

mozartopbezoek

Uit Sonate in C groot, KV 309 (284b): ‘Rondeau: Allegretto grazioso’

mozart_mdg341136032