Achterkamertjespolitiek

In een uiterste poging een aanzet te geven tot een serieuze publieke klassieke radiozender, stuurde ik in november 2003 een voorstel naar Medy van der Laan, de D66 staatssecretaris voor Cultuur. U leest hierover op ‘Bezuinigingskogel door de omroep‘. Ook de conclusies te vinden in het antwoord van de staatssecretaris van 12 januari 2004 treft u op die pagina aan. Het door mij in Den Haag gedeponeerde voorstel voor een inhoudelijk beter Radio 4 en de daaraan vastgeknoopte sollicitatie hebben het niet gehaald. Achteraf realiseer ik mij, dat ik wel erg dom heb gehandeld.

De verkeerde strategie gebruikt! Toen de eerste tekenen van de verplatting zich aandienden bij Radio 4 had ik mij moeten aanmelden als lid bij D66. Als een wolf in schaapskleren had ik me vervolgens op moeten zien te werken in de partij-hiërarchie. Dat klinkt moeilijker dan het is. De te volgen politieke strategie is tamelijk eenvoudig. Bezoek trouw de afdelingsvergaderingen. Laat je afvaardigen naar een congres. Beklim daar met een wervend links-liberaal verhaal het spreekgestoelte. In de wandelgangen vervolgens een babbeltje hier, een gesprekje daar. Zo plavei je je eigen weg omhoog.

Had ik het maar zo gedaan. Ik had het in politieke zin gesproken aan kunnen leggen met de staatssecretaris voor cultuur. Als ik het politieke kaartspel handig had uitgespeeld, was ik misschien wel benoemd tot voorzitter van de Onafhankelijke adviescommissie vergelijkende toets. Of misschien had de staatssecretaris in het Hilversumse haar invloed aan kunnen wenden en hadden ze mij daar ingehuurd als de zendercoördinator van Radio 4!
Als ik alles van te voren had geweten… Maar ja, met een dubbeltje kun je de wereld rond, vertelden ze me al toen ik nog een klein kind was.

In de NRC van 14 januari 2004 lees ik op de voorpagina dat mevrouw Winnie Sorgdrager (óók D66) voor een periode van vier jaar is herbenoemd tot voorzitter van de Raad voor Cultuur. Een herbenoeming geregeld in een Haags achterkamertje. In het Haagse politieke huis zal men even sputteren, iemand dient een schriftelijk vraagje in en wellicht wordt de staatssecretaris uitgenodigd om tijdens het wekelijkse vragenuurtje tekst en uitleg te komen geven over haar handelswijze. In de Haagse voorkamer weet men echter als nergens anders recht te buigen wat krom is.

sorgdrager_1sorgdrager_2

Dom hè? Ik had beter moeten weten en lid moeten worden van D66!