Anima Eterna Brugge dertig jaar. Prelude viert het feest mee!

In België wordt gevierd dat klavecinist/fortepianist/dirigent Jos Van Immerseel in 1985 zijn (barok-)orkest Anima Eterna oprichtte. In de afgelopen dertig jaar heeft hij met zijn gezelschap in uiteenlopende samenstellingen niet alleen triomfen gevierd in de concertzalen, ook de cd’s die hij met zijn orkest opnam zijn van de bovenste plank. Ter gelegenheid van het jubileum van Anima Eterna Brugge is onder de titel Schubertiade ‘Du holde Kunst, ich danke dir’ door het Franse Alpha-label een set van vier cd’s uitgebracht met louter hoogtepunten uit het omvangrijke oeuvre van Franz Schubert. Het bij de uitgave behorende cd-boekje begint zo:

“Wie Schubert zegt, zegt Wenen, begin 19de eeuw: klatergoud en Sehnsucht, cotillons en koffiehuizen! De burgerij laafde zich aan de verzen van Goethe, Schiller en Schlegel en consumeerde muzikaal entertainment met meer gulzigheid dan ooit voorheen. Ook Franz Schubert bezocht dergelijke salons, en werd daarbij vaak om nieuwe liederen of kamermuziek verzocht. […] De bijeenkomsten die Schubert en zijn vriendenkring zelf inrichtten, hadden een bescheiden, gemoedelijk karakter. Deze Schubertiaden genoten al snel een bijzondere reputatie, en lokten dankzij hun bohémien-atmosfeer en artistiek/intellectuele gezelschap zelfs adellijke gasten.”

Prelude viert het feest van Jos Van Immerseel en de zijnen mee door de set Schubertiade als Gids-CD tijdelijk aan te bieden tegen een sterk gereduceerde prijs. Nu de belastingplannen van het kabinet dreigen te sneuvelen een welkome geste ook met het oog op de cadeaumaand… Op de pagina ‘Schubertiade’ leest u meer over en hoort u meer van deze must voor elke zichzelf respecterende liefhebber van de muzikale nalatenschap van Franz Schubert!