Bach Collegium Japan weer in de ramsj

Zoals bekend is Prelude een warm pleitbezorger van de muzikale arbeid van de Japanner Masaaki Suzuki. Met zijn Bach Collegium Japan is hij doende een reeks met de kerkelijke cantates van Johann Sebastian Bach te completeren. De serie is inmiddels gevorderd tot deel 49. Suzuki is er in geslaagd de hoge kwaliteit van het in 1995 door BIS uitgegeven eerste deel vast te houden. Dat heeft zeker ook te maken met het feit, dat hij door de jaren heen steeds fantastische solisten, waaronder de Nederlandse bas Peter Kooij, de Duitse tenor Gerd Türk en de Engelse countertenor Robin Blaze, aan zijn project heeft weten te binden.

Net als een aantal trouwe verzamelaars van de Bach-cantate-reeks verheug ik mij steeds op de komst van een nieuw deel. Niet alleen omdat dit de kassa van Prelude laat rinkelen, maar eerst en vooral omdat ik er als liefhebber zo van weet te genieten. Alhoewel er ook niet te versmaden cd’s met cantates van Bach door ensembles als het Ricercar Consort en The Bach Players verschijnen, blijven Masaaki Suzuki en de zijnen wat mij betreft het mooiste leveren voor liefhebbers die gaan voor compleetheid. Een aantal van hen heeft bij Prelude een abonnement op de reeks afgesloten. Steeds als er een nieuw deel verschijnt ligt die per omgaande via de post bij hen op de deurmat.

Codæx toont zich opnieuw onbetrouwbare partner

In 2003 kreeg de Nederlandse distributeur Codæx de distributie van het Zweedse cd-label BIS in handen. Dat ging gepaard met een tijdelijke prijsverlaging van de cd’s van het Bach Collegium Japan. Toen uitte ik mijn onvrede over deze mijns inziens stupide prijspolitiek in deze bewoordingen:

‘Vandaag confronteerde Codæx mij met de ‘Bis-Bach-Cantate-Actie’. Ik wil even mijn ei kwijt. Een dergelijke actie vind ik op z’n zachtst gezegd niet chique. In de loop van de jaren heb ik, en niet alléén in Baarn, een hechte groep van liefhebbers weten op te bouwen, die steevast elke nieuwe Bach Collegium Japan (BCJ) uitgave aan de collectie toevoegt. Daarenboven hebben tal van consumenten, meestal op mijn aanraden, één of meerdere delen uit de serie bij Prelude aangeschaft. Al die liefhebbers, en ik heb het niet over een handje vol, zien nu dat de door hen voor de volle mep aangeschafte BCJ-cd’s, tijdelijk sterk in prijs zijn verlaagd.
Dat Codæx blij is met het feit dat zij voortaan het label BIS ook in Nederland mag vertegenwoordigen kan ik mij voorstellen. Het ware echter beter geweest als jullie mijn eerder gedane suggestie hadden gevolgd: één toptitel met eventueel een bijgevoegde (deel-)catalogus, uit de BCJ-serie als ‘attentiedeel’ tijdelijk goedkoop aanbieden.
Nu word ik op de winkelvloer geconfronteerd met een behoorlijk aantal consumenten dat zich genaa…, laat ik het netjes houden, genomen voelt. En ik kan ze geen ongelijk geven.’

(Het volledige verhaal van toen leest u hier: Transfer met fans als grote verliezers)

Vandaag krijg ik van Codæx bericht over een nieuwe Bach-Collegium-Japan-Najaarsactie. Tot het einde van dit jaar kunnen alle tot nu toe uitgebrachte cantate-delen worden aangeboden voor slechts
€ 14,95 per stuk. Bij de aankoop van twee cd’s wordt het zelfs nog gekker, dan hoeft slechts € 25,00 te worden betaald. De tijdelijke prijsverlaging geldt dus ook voor het nog maar kort geleden voor de volle mep gelanceerde deel 49 van de serie. Aan degenen die daar via Prelude al van genieten, en anderen die kortgeleden een of meerdere cd’s uit de reeks aanschaften, bied ik, alhoewel ik op geen enkele wijze ook maar kon vermoeden dat er een nieuwe actieperiode op komst was, mijn verontschuldigingen aan.
Het mag duidelijk zijn dat vanaf heden Prelude gedurende de actieperiode de betreffende cd’s ook aanbiedt voor € 14,95 per stuk. Aan het ‘2 voor € 25,00’-onderdeel van de actie doet Prelude om haar moverende redenen niet mee.

Discografie Bach Collegium Japan