Bach of niet, voor mij geen kwestie…

Afgelopen voorjaar ontmoette ik Amandine Beyer in haar Spaanse woonplaats Vigo. Daar vertelde ze enthousiast over de opnames voor haar nieuwe Harmonia Mundi-cd die zij juist achter de rug had met haar ensemble Gli Incogniti. De titel van de cd ‘BWV… or not?’ verraadt al iets over de inhoud.

Er is muziek op vastgelegd die voorzien is van een BWV-nummer, maar waarbij in enkele gevallen kan worden opgemerkt dat het prettig was voor de componist dat organisaties als Buma/Stemra nog moesten worden uitgevonden. Het was in de achttiende eeuw echter niet uitzonderlijk dat componisten aan muziek van collegae een eigen draai gaven. In veel gevallen was daar niks mis mee, vooral ook omdat de bewerkingen geheel plaatsvonden in de stijl van de tijd en zeker in het geval van Bach extra juweeltjes opleverden.

In goed vertrouwen kreeg ik van de violiste een opname van de cd cadeau en daar heb ik in de voorbije maanden talloze malen met heel veel plezier naar geluisterd. Door de kwaliteit van zowel de muziek als de uitvoering viel het mij moeilijk haar in mij gestelde vertrouwen niet te beschamen. Dat Amandine Beyer en haar Gli Incogniti tot mijn favorieten behoren steek ik niet onder stoelen of banken. Met de cd BWV … or not? bewijst zij haar klasse. Nu de cd officieel is aangekondigd kan ik zonder terughoudendheid mijn enthousiasme met u delen. De uitspraak ‘geen dag zonder Bach’ mag wat mij betreft worden aangevuld met de woorden ’gestolen of niet’. Luistert u als voorbeeld naar de vioolsonate in d klein, BWV 1036, geplaatst bij de aankondiging van de cd. Feitelijk gaat om een vroege triosonate in d klein, Wq 145, van zoon Carl Philipp Emanuel, waar vader al dan niet een bijdrage aan leverde. Ik weet bijna zeker dat het ook u geen bal uit zal maken wie de originele schepper is van de sonate. Het is gewoon heerlijke muziek! En dat geldt voor alle werken die de cd biedt. De cd is binnenkort verkrijgbaar!

Inhoud cd

  • Violin Sonata in C minor, BWV 1024 (Authorship of this Sonata is disputed. Thought to be by Johann Georg Pisendel)
  • Flute Sonata in G major, BWV 1038 (Bach’s name is not on the score, but is regarded by Bach researchers as an authentic work.)
  • Violin Sonata in D minor, BWV 1036 (= Trio sonata in D minor, WQ145, by Carl Philipp Emanuel Bach)
  • Trio Sonata in C Major, BWV 1037 (= Trio Sonata DürG 13 by Johann Gottlieb Goldberg)
  • Fugue in G minor for Violin & Harpsichord, BWV 1026 (Once considered as a spurious composition, nowadays considered as an early work by Bach)
  • Sonata sopr’il Soggetto Reale, BWV 1079
  • Suite in A major, BWV 1025 (According a Suite for Lute by Silvius Leopold Weiss)

J.S. Bach: BWV … or not?

[Log in om deze cd te bekijken]

(Foto © Ben Schomakers – Amandine Beyer tijdens een repetitie voorafgaande aan een van haar Baarnse optredens)