Bárbara Kusa & Eduardo Egüez geven opening Baarnse concertserie glans

Zaterdagavond 16 september ging met een optreden van de Argentijnse sopraan Bárbara Kusa en haar landgenoot Eduardo Egüez, vihuela & barokgitaar, in de Baarnse Paaskerk de reeks concerten voor het seizoen 2017-2018 van start. Het duo bracht muziek gecomponeerd tijdens de Spaanse Gouden Eeuw op het Iberisch schiereiland en in Latijns-Amerika.

Het was voor de liefhebbers van de 16e- en 17e-eeuwse vocale en instrumentale muziek in meerdere opzichten een avond om niet snel te vergeten.
Net als tijdens eerdere optredens in de Paaskerk bewees Eduardo Egüez zijn kwaliteit als uitstekend bespeler van de vihuela en de barokgitaar. De voor velen onbekende sopraan Bárbara Kusa veroverde direct met haar delicate muzikaliteit die zij wist te paren met precies de juiste expressiviteit de harten van de verzamelde liefhebbers. Dat dit geen loze woorden zijn bewijst onderstaande concertregistratie van het lied ‘Paseavase el Rey moro’ van Luis de Narvaez (ca. 1490-?). Het gehele optreden van het Argentijnse duo laat zich het best in een woord omschrijven: memorabel.

RTVBaarn deed verslag van het openingsconcert in de Paaskerk. Het geeft een fraaie impressie van het optreden van Bárbara Kusa en Eduardo Egüez. De muziekregistratie is door Prelude verzorgd.

Na afloop van het concert werd het duo getrakteerd op een stevig applaus en daar moest wel een toegift op volgen. Eduardo Egüez gaf de keuze aan het publiek. Óf een lied uit de oude Spaanse doos, óf het hedendaagse ‘Todo cambia’ van Julio Numhauser uit de film ‘Habemus Papam’ (2011). En de keus viel op:

Het eerstvolgende concert in de Paaskerk vindt plaats op zaterdagavond 28 oktober. Het dan optredende Apollo Ensemble brengt met een hoog-barok concert andere koek naar Baarn. Ik beloof u alvast dat ook die niet te versmaden zal zijn…