Beethovens laatste strijkkwartetten briljant vertolkt door het Quatuor Mosaïques

Begin jaren negentig van de vorige eeuw besprak een recensent in het muziektijdschrift Luister – ik was daar toen nog op geabonneerd – een cd met strijkkwartetten van Haydn uitgevoerd door het Kodály Quartet. Dat hij de cd met een zeven overwaardeerde was tot daar aan toe, het was zijn opmerking dat het wachten was op betere uitvoeringen die mij triggerde. Via een reactie in Luister liet ik de recensent fijntjes weten dat zijn wens al eerder door het Oostenrijkse Quatuor Mosaïques was gerealiseerd. Het moet gezegd, de muziekbeoordelaar kon tegen een stootje. Hij vroeg bij de distributeur alle cd’s van het Oostenrijkse strijkkwartet aan en in de maanden die volgden kregen vrijwel al die cd’s de sticker ‘Tien in Luister’ opgeplakt. Het was de tijd dat liefhebbers nog zwaar aan zo’n waardering tilden en zo zorgde mijn actie voor de landelijke cd-doorbraak van het door de violisten Erich Höbarth en Andrea Bisschof, altvioliste Anita Mitterer en cellist Christophe Coin gevormde Quatuor Mosaïques.

Mijn inspanning voor het strijkkwartet werd bekroond met een memorabel optreden van het Quatuor Mosaïques in de Baarnse Paaskerk. Bij een latere gelegenheid liet Christophe Coin mij weten, dat het zijn wens was met het kwartet de late strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven integraal op te nemen. In Frankrijk liep het kwartet tegen dichte deuren op en ook pogingen mijnerzijds de wens van het kwartet te honoreren liepen stuk bij cd-producenten. Groot was mijn verrassing toen ik kortgeleden ontdekte dat het Franse label Naïve op het punt stond een uitgave te lanceren met Beethovens late strijkkwartetten uitgevoerd door het Quatuor Mosaïques. Inmiddels heb ik de strijkkwartetten beluisterd en kan ik u als liefhebber niets anders laten weten dan dat ik daar ongelofelijk van onder de indruk ben. Wat mij betreft is het de ultieme versie van Beethovens strijkkwartetten twaalf tot en met zestien en zijn grote fuga opus 133. Het is dan ook een uitgave die zeer prominent een plek zal krijgen in mijn privé-verzameling. Als u luistert naar het bij de aankondiging van de cd geplaatste geluidsfragment begrijpt u wel waarom…

Beethoven: The Late Quartets

Bekijk deze cd

 

Aanbevolen door een azijnpisser…