Begeerte heeft mij aangeraakt

Een goede vriend van mij schrijft boeken. Hij is net als ik verzot op klassieke muziek. Niet alleen weet hij het gemakkelijk te verteren repertoire te waarderen, ook niet alledaagse oude muziek gaat er bij hem in als balsem voor zijn ziel. Zo weet hij echt te genieten van bijvoorbeeld de klavecimbelwerken van Jean-Philippe Rameau. Het kunnen verdrinken in schoonheid schept een band.
Gelijk ik dat ben, is ook hij een bewonderaar van de klavecinist Frédérick Haas. Die nam zo’n tien jaar geleden voor het cd-label Calliope het complete klavecimbeloeuvre van de Franse meester op. Het is tekenend dat die opnames zijn verdwenen uit de catalogus. Kennelijk zijn er te weinig liefhebbers te vinden voor dit repertoire…
Van Bert Natter, zo heet de schrijver, is kortgeleden de debuutroman Begeerte heeft ons aangeraakt verschenen (bij Thomas Rap, ISBN 978 90 600 5715 5). Ik las het boek in een ruk uit, herlas het en legde het op de stapel in-de-vakantie-te-lezen-boeken.
In Berts roman is een hoofdrol weggelegd voor een klavecimbel. En er weerklinkt muziek. Onder andere Rameaus Les trois Mains uit diens Nouvelle Suite de Pièces de Clavecin (1728).

Meer verklap ik hier niet. Ik raad u Berts debuutroman te kopen bij uw boekhandelaar. In mijn enthousiasme sta ik niet alleen. Van de hand van Ewoud Kieft staat er in NRC Handelsblads Boekenbijlage van heden een lovende recensie.

begeerteheeftonsaangeraakt

Naar Rameaus Les trois Mains gespeeld door Frédérick Haas kunt u hieronder luisteren:

rameau
J.-P. Rameau
frederick_haas
Frédérick Haas