In september 2006 meldt Prelude via haar nieuwspagina de diefstal van de viool van de Russische violiste Anfisa Kalinina. Het instrument, uit de werkplaats van de beroemde Duitse vioolbouwer Mathias Klotz (midden 18e eeuw), wordt haar ontfutseld als zij bepakt en bezakt verkeert op het Amsterdamse Centraal Station. Vanzelfsprekend doet zij aangifte bij de Amsterdamse politie. Van die zijde laat men weten weinig te kunnen betekenen voor de violiste…
De diefstal wordt ook gemeld aan de nieuwsredactie van het doordeweekse actuele en gevarieerde muziek-magazine op Radio 4 Viertakt. Daar besluit men geen aandacht te schenken aan het criminele feit. Als ik later informeer naar het waarom van dit negeren, wordt mij te verstaan gegeven: ‘Helaas komt het vrij vaak voor dat kostbare instrumenten ontvreemd worden. Wij besteden dan ook niet aan elk instrument aandacht in ons programma. Ook deze diefstal hebben we niet als nieuwsbericht gebracht, al begrijpen we natuurlijk wel hoe vervelend de situatie is voor de betrokken violiste.’
Op maandag 13 november komt in de middaguitzending van Viertakt uitgebreid de hoboïst Bart Schneemann aan het woord. Hem wordt alle ruimte geboden om kond te doen van de diefstal van zijn hobo. De website van Viertakt meldt die dag:
‘Hobo Schneemann gestolen
Een uniek instrument, speciaal voor hem gebouwd. Een kopie van een echte Heinrich Grenser, van het einde van de 18e eeuw. We hebben het over de hobo van Bart Schneemann. Gister gebeurde het ergste wat een musicus kan overkomen: de hobo van Schneemann is gestolen. Terwijl Schneemann in de Amsterdamse Rivierenbuurt voor een rood stoplicht stond te wachten met zijn auto, maakten twee jongeren zijn achterklep open, gristen er een tas uit en gingen daarmee met spoed weg. In de tas zat Schneemanns unieke hobo.’
Dat Bart Schneeman ernstig gedupeerd is vanwege de diefstal van zijn instrument, daar wil ik niets aan af doen. Wat ik daarentegen vreemd vind, is het feit dat Viertakt de beroemdheid van de musicus kennelijk het zwaarst laat wegen bij de afweging wel of geen aandacht te schenken aan de diefstal van een muziekinstrument.
De feiten aangaande de diefstal van Anfisa Kalinina’s viool op een rijtje:
Datum en tijdstip diefstal: 31 augustus 2006, 22.40 uur.
Plaats delict: Centraal Station Amsterdam.
De viool, die geen label draagt, is gebouwd omstreeks 1750 en komt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uit de werkplaats van de Duitse bouwer Mathias Klotz. De viool bevond zich in barokke staat.
Het instrument was op het moment van de diefstal verpakt in een bruine, stoffen vioolkoffer van het merk ‘GEWA’.
Bij de viool bevond zich een korte barokke strijkstok (Pieter Affourtit, 2005).
Door het aanklikken van onderstaande afbeeldingen krijgt u die in groter formaat te zien.
Mocht u over relevante informatie beschikken aangaande het gestolen instrument kunt u contact opnemen met Prelude.