‘Canticum Canticorum’ – Het lied der liederen

Een paar weken geleden dacht ik van doen te hebben met misschien wel de mooiste cd van het jaar 2016. Het betrof de uitgave van Ricercar met kerkelijke composities van Johann Caspar Kerll en Johann Joseph Fux. Mocht u die aanrader van Prelude aan uw collectie hebben toegevoegd, dan was dat een prima keuze, maar ik moet u wel iets laten weten. Neen, ik kom niet terug op mijn enthousiasme voor de zielenmissen van Kerll en Fux, maar sinds het verschijnen van die cd begin augustus is er een aantal cd’s geplaatst op de pagina Actueel aanbevolen dat maakt dat ik de kwalificatie misschien wel mooiste cd van het jaar wil veranderen in één van de mooiste cd’s van het jaar. Neem de cd ‘Canticum Canticorum’ met composities van Roland de Lassus (1532-1594) die ik vandaag op de website annonceerde. Voor de uitvoering tekenen onder leiding van Leonardo García Alarcón het Chœur de Chambre de Namur en het ensemble Clematis. Naast composities die gebaseerd zijn op teksten uit het oudtestamentische bijbelboek Hooglied bevat de cd een waarlijk adembenemend fraai uitgevoerd Magnificat en een dito uitvoering van de Missa super Susanne un jour. Ik volsta met deze regels en bied u naast onderstaande video als luistervoorbeeld genoemd Magnificat aan. U zult na het beluisteren begrijpen waarom deze cd wat mij betreft past in de categorie één van de mooiste cd’s van het jaar!

Lassus: Canticum Canticorum

Bekijk deze cd