Carbonelli met een financiële tegemoetkoming

De Nederlandse economie bevindt zich in een deplorabele toestand. Om over het niveau van sommige Haagse politici maar niet te spreken. Minister van Sociale Zaken De Geus staat sympathiek tegenover de idee van Groenlinks een Robin-Hood-fonds in het leven te roepen. Gulle rijken kunnen zich telefonisch melden met een donatie voor behoeftigen. GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent kreeg al een telefoontje van een bejaarde dame uit Nijmegen die met genoegen vijfhonderd euro wil overmaken voor de minima. Jetset-makelaar Harry Mens belooft er wel tienduizend euro in te zullen storten! Robin Hood, was dat niet een crimineel? Uit het goede hout gesneden, maar toch. Zo kunnen arme Nederlanders straks een aalmoes tegemoet zien uit een criminelenpotje. Dank u wel Den Haag, mag ik alvast een beroep doen op dat potje? Ik reken mijzelf tot de arme klassieke cd-handelaren. Elke keer als er een somber kijkende bewindspersoon op de televisie verschijnt en orakelt over donkere wolken die zich samenpakken boven de lage landen, verkoop ik minder cd’s. Want als er bezuinigd moet worden, doet óók de burger dat het eerst op klassieke muziek.

Uit het armenpotje van De Geus heb ik niets te verwachten. Neenee, ik moet het van u hebben. In een poging nog iets van het jaar te maken, brengt Prelude de nieuwste uitgave van het formidabel goede Franse Alpha-label onder uw aandacht. Hemel en aarde moesten er voor bewogen worden de cd nog dit jaar in de Preludewinkel te krijgen. Het is er een vol wereldpremières op geluidsdrager van de Italiaan Giovanni Stefano Carbonelli. Over het leven van deze componist is weinig bekend. Zijn geboortedatum ligt ergens rond 1690 en hij is overleden in 1772. Carbonelli studeerde viool bij Arcangelo Corelli. Een belangrijk deel van zijn werkzame leven bracht hij door in Londen. Daar was hij lid van de Royal Academy of Music, waar hij op voorspraak van Händel een belangrijke positie zou gaan vervullen. Als blijk van waardering voor de Duke of Rutland componeerde Carbonelli twaalf sonates voor viool en basso continuo. Vijf sonates uit die cyclus zijn te vinden op de Alpha-cd die de krant niet zal halen, maar wél het gouden Preludelabel krijgt opgeplakt!

De violiste Hélène Schmitt levert met haar vrienden in de muziek Gaetano Nasillo, cello, Andrea Marchiol, klavecimbel en Karl-Ernst Schröder, theorbe, een prestatie van je welste. Carbonelli had zich voor het uitvoeren van zijn muziek geen betere pleitbezorgers kunnen wensen.

Carbonelli: Sonates pour violon et basse continue

Bekijk deze cd

Omdat Prelude het beste met u voor heeft en de broekriem nog strakker moet worden aangehaald is Carbonelli tot 1 januari 2004 palliatief in de aanbieding
voor € 19,50.