Concertseizoen Baarnse Paaskerk 2014-2015

Stéphanie-Marie Degand - Violaine Cochard - Emmanuel Jacques - Maude Gratton - Dmitry Sinkovsky - Alexandra Koreneva
Stéphanie-Marie Degand – Violaine Cochard – Emmanuel Jacques – Maude Gratton – Dmitry Sinkovsky – Alexandra Koreneva

Na het grote succes van het vorige concertseizoen 2013-2014 belooft de serie concerten die onder de vlag van Stichting Kunst & Cultuur Baarn op stapel staat voor het nieuwe muziekseizoen er weer een van de bovenste plank te worden. Hieronder vindt u een compleet overzicht van de nieuwe reeks van acht concerten die steeds plaatsvinden op een zaterdagavond in de aan de Baarnse Oude Utrechtseweg gelegen Paaskerk.

De activiteiten van de Stichting Kunst & Cultuur Baarn zijn uitsluitend mogelijk dankzij de financiële bijdragen van donateurs en sponsoren. Van overheidssubsidie is geen sprake. Om de concertserie laagdrempelig én voor iedereen toegankelijk te houden, wordt van donateurs een bijdrage gevraagd van slechts 100 euro p.p. per jaar. Uiteraard zijn grotere bijdragen meer dan welkom! Donateurs ontvangen een overdraagbaar passe-partout dat recht geeft op gratis toegang tot de acht concerten. Uw bijdrage(n) kunt u onder vermelding van uw naam, adres en ‘donatie seizoen 2014-2015’ overmaken naar bankrekening NL91 INGB 0004612963, ten name van de stichting Kunst & Cultuur Baarn. Losse toegangskaarten kosten steeds € 17,50 p.st.

Tenslotte nog dit. Met het oog op de concerten worden persberichten gestuurd naar diverse regionale en soms ook landelijke kranten. De beste reclame voor de concertserie in de Paaskerk blijft echter die van mond-tot-mond. Ook in uw omgeving bevinden zich beslist liefhebbers die geïnteresseerd zijn in de door de stichting aangeboden concerten. Deelt u uw enthousiasme met hen! Nieuwe donateurs/sponsoren kunnen zich aanmelden via reactie@preludeklassiekemuziek.nl.

Voor informatie over voorgaande concertseizoenen zie:
Concertreeksen Oude Muziek in Baarnse Paaskerk

Eduardo Egüez - Rincontro - Marc Mauillon - Friederike Heumann - Angélique Mauillon - Il Gardellino - Scherzi Musicali
Eduardo Egüez – Rincontro – Marc Mauillon – Friederike Heumann – Angélique Mauillon – Il Gardellino – Scherzi Musicali

Acht hoogstaande Oude Muziek Concerten in de Baarnse Paaskerk – Seizoen 2014-2015

Adres: Oude Utrechtseweg 4, Baarn
Aanvang steeds 20.15 uur, kerk open 19.30 uur

20 september 2014

Degand_Cochard

Mozart: Sonate no. 2 in D groot, KV 7

In 1756, het geboortejaar van Wolfgang Amadeus Mozart, publiceert de dan 41-jarige Fransman Jacques Duphly zijn derde boek met werken voor klavecimbel. Om te voldoen aan de mode van zijn dagen voegt hij er een zestal stukken voor viool en klavecimbel aan toe. Op zevenjarige leeftijd componeert Mozart na een bezoek aan Parijs een viertal sonates voor gelijke combinatie van instrumenten. De Franse violiste Stéphanie-Marie Degand en haar landgenote, de klaveciniste Violaine Cochard, spelen in de Paaskerk vioolsonates van beide componisten. Middels de geluidslink onder bovenstaande foto van de dames hoort u ze aan de slag in Mozarts sonate KV 7.


1 november 2014

onslow

Sonate op. 16 nr. 3 Adagio & Finale ‘agitato e molto espressivo’

Ook uit Frankrijk komen de cellist Emmanuel Jacques, vorig jaar te gast in de Paaskerk als lid van het Quatuor Ruggieri, en de fortepianiste Maude Gratton. Zij spelen zelden gehoorde cellosonates van de Frans/Engelse componist André George Louis Onslow (1784-1853). Onslow gold in zijn tijd niet alleen als een befaamd cellist, ook als kamermuziekcomponist werd hij hoog ingeschat. Luistert u via nevenstaande geluidslink naar de opening van zijn tweede sonate voor cello en fortepiano uitvoerd door beide musici en ontdek waarom Onslow door zijn gezaghebbende collegae Schubert, Schumann en Mendelssohn als de ‘Franse Beethoven‘ werd beschouwd.


22 november 2014

De Russische violist Dmitry Sinkovsky geldt als een meestertalent. Samen met de klaveciniste Alexandra Koreneva, ook uit Rusland, brengt hij een programma met muziek van Heinrich Ignaz von Biber (1644-1704) en een aantal van diens tijdgenoten. Via bovenstaande Youtube-video kunt u een indruk krijgen van wat u in de Paaskerk kunt verwachten in de herfstmaand november.


20 december 2014

eduardo_eguez

Eduardo Egüez vertolkt een ‘Allemande’ van Leopold Weiss

De Argentijn Eduardo Egüez trad eerder als luitist met veel succes op in de Baarnse Paaskerk. In de donkere decembermaand is hij opnieuw van de partij in de Paaskerk, nu brengt hij er verlichting als barokgitarist. De avond staat in het teken staat van de variatiekunst. Centraal staat de nalatenschap van de Spanjaard Santiago de Murcia (1673-1739), die als geen ander improviseerde op muziek van componisten als Robert de Visée, François Le Cocq, Giovanni Battista Granata en Francesco Corbetta.


31 januari 2015

rincontro

Begin van Richters strijkkwartet nr. 1 opus 5 ‘Allegro con brio’

Het in Frankrijk gevestigde strijkkwartet Rincontro wordt gevormd door de aanvoerders van het fameuze barokensemble Café Zimmermann. De violisten Pablo Valetti & Mauro Lopes Ferreira, altvioliste Patricia Gagnon en cellist Petr Skalka brengen in de Baarnse Paaskerk een drietal strijkkwartetten om de vingers bij af te likken. Op de muzieklessenaars staan composities van Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Franz Xaver Richter. Via de geluidslink hierboven hoort u Rincontro met een deel van het strijkkwartet opus 5/1 van laatstgenoemde componist.


28 februari 2015

friederike_heumann_csDe Franse tenor/bariton Marc Mauillon brengt samen met Friederike Heumann, lyrone & viola da gamba, en Angélique Mauillon, harp, een programma dat als titel draagt Tormenti e dolce oblio. U krijgt muziek voorgeschoteld van componisten als Claudio Monteverdi, Jacopo Peri, Giovanni Girolamo Kapsberger, Tarquinio Merula en Benedetto Ferrari en een aantal Franse tijdgenoten.

Marc Mauillon zingt begeleid door het ensemble Faenza ‘Ondes qui soulevez’ van Etienne Moulinié

28 maart 2015

Il_Gardellino_2

J. S. Bach: Allegro uit het hoboconcert BWV 1059

Oitzinger_MargotHet Belgische ensemble Il Gardellino brengt samen met de Oostenrijkse alt Margot Oitzinger composities van Johann Sebastian Bach, Georg Philip Telemann en Antonio Vivaldi. Van laatstgenoemde componist staat op het programma diens fameuze Stabat Mater.

Programma-overzicht

Margot Oitzinger met Il Gardellino in Bachs aria ‘Ich will nach dem Himmel zu’ uit cantate BWV 146

25 april 2015

nicolaas_achten_2

‘O let me weep!’

Voor het slotconcert Oude Muziekconcerten in de Baarnse Paaskerk treedt ook een Belgisch ensemble aan en wel Scherzi Musicali. Spil van het ensemble is de muzikale duizendpoot tenor/luitspeler/harpist/klavecinist Nicholas Achten. Samen met Lambert Colson, blokfluit, Justin Glaie, viola da gamba, en Solmund Nysatabakk, barokgitaar, brengt hij een programma dat geheel gewijd is aan de muzikale nalatenschap van de Engelse componist Henry Purcell.