Concertseizoen Baarnse Paaskerk 2018-2019Culturele ANBI-status

Acht Oude Muziek-concerten in de Baarnse Paaskerk


De Stichting Kunst & Cultuur Baarn organiseert onder auspiciën van Prelude alom geprezen kwalitatief hoogstaande concerten in de Baarnse Paaskerk. Met optredens van de ensembles Café Zimmermann, Les Plaisirs du Parnasse, The Bach Players, Castello Consort, Ensemble Danguy, Il Dolce Conforto (met Miriam Feuersinger!), Quadro Viegas en Il Convito, valt er in het seizoen 2018-2019 voor liefhebbers van oude muziek opnieuw veel te genieten in Baarn! Donateurs van de Stichting Kunst & Cultuur Baarn genieten gratis toegang tot de concerten. Meer informatie

Concertoverzicht

(1)  15 september 2018

De concertreeks gaat op zaterdagavond 15 september van start met het Zwitserse Ensemble Danguy van en met de van oorsprong Canadese Tobie Miller. Samen met o.a. de Duitse sopraan Monika Mauch wordt een programma gebracht met achttiende-eeuwse Franse muziek waarin een hoofdrol is weggelegd voor de virtuoze draailier. Voor dit destijds zeer populaire instrument schreven de componisten Charles Bâton (ca. 1700-na 1754), Michel Corrette (1709-1795), Jean-Baptiste Dupuits (fl. 1741), Christophe Le Menu de Saint-Philbert (fl. 1742) en Monsieur Ravet (fl. 1750) alleszins aantrekkelijke muziek. Bekijkt u vooral onderstaande video!

Programma

(2) 20 oktober 2018

Uit Londen komt het ensemble The Bach Players. Op de muzieklessenaars in de Paaskerk staan naast Johann Sebastian Bachs Musikalisches Opfer ook composities van Dieterich Buxtehude en Georg Philipp Telemann. Eerdere concerten van de van oorsprong Nederlandse barokvioliste Nicolette Moonen en haar ensemble in de Baarnse Paaskerk leverden voor de bezoekers prachtige avonden op. Dat zal zeker ook nu weer het geval zijn als Nicolette Moonen met Marion Moonen, traverso, Reiko Ichise, viola da gamba, en Silas Wollston, klavecimbel, de muziek van Bach en zijn tijdgenoten ten gehore brengen.

Allegro uit de Sonata sopr’il Soggetto Reale

(3) 24 november 2018

De Franse barokviolist David Plantier brengt met zijn ensemble Les Plaisirs du Parnasse onder de titel Violino vs Violoncello – Il Duello Amoroso een programma met muziek van Legrenzi, Stradella, Vivaldi, Platti, Boismortier en Leclair. Het moet gezegd: ook dit belooft een avond onvervalst genieten te worden in de Paaskerk!


(3) 15 december 2018

En wat te denken van het concert dat het fameuze Franse ensemble Café Zimmermann gaat verzorgen in de Paaskerk! De violisten Pablo Valetti en Mauro Lopes brengen samen met Patricia Cagnon, altviool, Petr Skalka, cello, en Céline Frisch, klavecimbel, een programma met onvolprezen kamermuziek van Johann Sebastian Bach.


(5) 12 januari 2019

Het jonge Nederlandse Castello Consort specialiseert zich in de historische uitvoeringspraktijk van zeventiende-eeuwse muziek. In de Paaskerk brengt het ensemble het programma Symphoniæ met muziek die ook weerklonk in de concertzaal van het Brusselse hof ten tijde van aartshertog Leopold Wilhelm (1614-1662). Het programmaboekje vermeldt composities van Nicolaus a Kempis, Johann Jakob Froberger en de Italianen Biago Marini, Marco Uccellini en Dario Castello.


(6) 16 februari 2019

De Oostenrijkse sopraan Miriam Feuersinger trad eerder met veel succes op in de Baarnse Paaskerk. Dat schiep een band met de zangeres die inmiddels over een zeer drukke concertagenda beschikt. Zo kon naar aanleiding van het verschijnen van een cd die zij samen maakte met het ensemble Il Dolce Conforto van en met Franziska Fleischanderl, salterio/hakkebord, een nieuwe afspraak worden gemaakt voor een concert in Baarn. Het programma laat composities zien van de Italianen Gennaro Manna (1715-1779) en D. Domenico Merola (18e eeuw) plus een tweetal anonieme tijdgenoten.


(7) 30 maart 2019

De Franse fortepianiste Maude Gratton brengt samen met Baptiste Lopez Pablo Valetti viool, en Ageet Zweistra Bruno Cocset cello, een ode aan componist Ludwig van Beethoven. Beethovens kamermuziek uitgevoerd te horen door dit drietal topmusici belooft op voorhand veel goeds! Programma


(8) 11 mei 2019

Het slotconcert van de serie staat in het teken van de enkelvoudige pedaalharp. Niet alleen bekende harpisten zoals Johann Baptist Krumpholtz (1742-1790) en François Joseph Naderman (1781-1835) schreven voor het instrument. Ook componisten als Louis Spohr (1784-1859) en Jan Ladislav Dussek (1760-1812), wier beide echtgenotes getalenteerde harpistes waren, lieten composities na met een hoofdrol voor de pedaalharp. De Portugees-Belgische harpiste Aurélie Guerreiro Viegas brengt met haar ensemble Quadro Viegas een ode aan het instrument. De harp van Aurélie Guerreiro Viegas behoorde ooit toe aan Salvator Callault (1791-1839), harpist van het orkest van de Parijse Opera.