Concertseizoen Baarnse Paaskerk 2019-2020

Gelet op de coronacrisis zijn de concerten die voor de maanden maart & april op stapel stonden geannuleerd


De Stichting Kunst & Cultuur Baarn organiseert onder auspiciën van Prelude spraakmakende concerten in de Baarnse Paaskerk. De muziekavonden worden steeds gekenmerkt door hoge kwaliteit. Met optredens in het verschiet van ensembles als LaReverdie, Odyssee, Les Abbagliati, Seconda Prat!ca, Van Swieten Society, l’Amoroso en Le Petit Trianon heeft ook het seizoen 2019-2020 weer veel moois voor liefhebbers van oude muziek in petto. Zie het concertoverzicht hieronder.


Concertoverzicht

(1)  14 september 2019: De concertserie opent met een optreden van het fameuze Italiaanse oude-muziekensemble laReverdie in uitgebreide bezetting. Het programma L’occhio del cor vermeldt muziek van Francesco Landini (ca. 1325-1397).

Landini: L’Occhio del Cor

Bekijk deze cd


(2) 5 oktober 2019: Het Ensemble Odyssee presenteert het programma In Freundschaft met muziek van Bach, Telemann, Fasch en Graupner. Het belooft een avond te worden die bolstaat van niet te versmaden hoogtepunten uit de Duitse hoogbarok!


(3) 2 november 2019: Uit Italië komen naar de Paaskerk de cellisten Gaetano Nasillo en Sara Bennici. Samen met klaveciniste Anna Fontana brengen zij het programma The Cello in Tiepolo’s time met 18e-eeuwse Venetiaanse cellosonates. Onderstaande video is geschoten tijdens een eerder optreden van beide cellisten in Baarn. Het muziek die in de Paaskerk zal weerklinken komt overeen met die te vinden op de nieuwste cd van Gaetano Nassilo en de zijnen.

Venetian Cello Sonatas

Bekijk deze cd


(4) 14 december 2019: Het Belgische ensemble Les Abbagliati brengt met medewerking van de sopraan Soetkin Elbers het programma La Victoire Amoureuse met Franse cantates waarin de kracht van de liefde én de muziek wordt bezongen. De vocale werken van Clérambault en Montéclair worden gelardeerd met instrumentale composities van Couperin en Telemann.

 


(5) 25 januari 2020: Het ensemble Seconda Prat!ica verraste vriend en vijand met hun cd Nova Europa. Na de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika in 1492 volgde niet alleen een bestuurlijke heerschappij over het continent met alle negatieve gevolgen van dien voor de oorspronkelijke bewoners. In een poging de ‘Nieuwe Wereld’ beschaving bij te brengen kregen de oorspronkelijke bewoners daarenboven te maken met een culturele overheersing die zijn weerga niet kent. Zo waren er een eeuw na de ontdekking bijvoorbeeld van de vijfentwintig miljoen inheemse bewoners van Mexico slechts een paar duizend over. Voor elke tempel die werd verwoest kwam een kerk in de plaats, en in elke geest werd het christelijk geloof – als toonbeeld van de westerse beschaving – ingeprent door middel van kunst en muziek. De paradox van het verhaal is dat, alle verwoesting en bloedbaden ten spijt, de muziek die tijdens die koloniale ontstond gekenmerkt wordt door tal van artistieke meesterwerken. Seconda Prat!ca brengt muziek uit die roerige tijd.(6) 22 februari 2020: Om het Beethovenjaar luister bij te zetten komt de Van Swieten Society naar Baarn met het programma Beethovens Valentijn. Er doen veel verhalen de ronde over de onbeantwoorde liefdes van de componist. Hij ervoer aan den lijve de tragiek om alleen via brieven en muziek met door hem aanbeden, niet zelden adellijke, jongedames te kunnen communiceren. Maar dat leverde wel een aantal muzikale parels op! Neem zijn liederencyclus An die ferne Geliebte, de eerste liederenbundel ooit, waarin hij niet alleen zijn liefde verklaart aan een onbekende vrouw, maar ook de schoonheid van de natuur bezingt. In de Paaskerk is de cyclus plus het Adelaide en een aantal Schotse liederen te horen met een hoofdrol voor de bariton Raoul Steffani. Daarenboven kunt u genieten van Beethovens pianokwartet in Es, WoO 36/3 en zijn strijkkwartet in F groot opus 18/1.

De Van Swieten Society met Mozart…


Guido Balestracci eerder in de Paaskerk

(7) 21 maart 2020:

De start van de lente kan niet mooier luister worden bijgezet dan met het programma La guitare d’amour met vocale en instrumentale composities van Franz Schubert. De Schubertiade wordt voor het voetlicht gebracht door het Franse ensemble L’Amoroso dat voor deze gelegenheid wordt gevormd door Caroline Pelon, sopraan, Guido Balestracci, arpeggione en muzikale leiding, Éric Bellocq, gitaar en aartsluit, Massimo Moscardo, terz-gitaar en  Maude Grattonfortepiano. Programma


(8) 25 april 2020:

De Franse violiste Amandine Solano vormt samen met de celliste Cyril Poulet en klaveciniste Carole Parer het ensemble Le Petit Trianon. Met het programma La Luciminia Contenta dat muziek biedt van componisten als Antonio Vivaldi, Giovanni Antonio Pandolfi Mealli, Arcangelo Corelli en Francesco Maria Veracini zorgen zij voor een prachtige afsluiter van de concertreeks. In de video hieronder is de violiste te horen in een werk van Johann Heinrich Schmelzer.


Meld u aan als donateur

Donateurs van de Stichting Kunst & Cultuur Baarn beschikken over een overdraagbaar passe-partout en kunnen alle concerten die de stichting organiseert gratis bijwonen. De jaarlijkse donatie bedraagt slechts € 125. U kunt ook ‘gouden donateur’ worden van de stichting. Dan betaalt u € 300. Dit biedt geen toegevoegde voordelen als champagne vooraf of de beste plek in de kerk, maar gouden donateurs kunnen zich steeds gratis laten vergezellen door een genodigde en verkeren in de wetenschap dat zij extra bijdragen tot het in stand houden van de concerten in de gemakkelijk te bereiken Baarnse Paaskerk!

De stichting Kunst & Cultuur Baarn is een Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit houdt in dat donateurs en sponsoren van de concertreeks een aanzienlijk belastingvoordeel genieten.


Culturele ANBI-status

 

Donaties kunnen worden overgemaakt t.n.v. Stichting Kunst & Cultuur Baarn op IBAN-rekening NL91 INGB 0004612963 o.v.v. ‘Donatie seizoen 2019-2020’ of ‘Gouden donatie seizoen2019-2020’ en uw adresgegevens. De passe-partouts krijgt u vervolgens tijdig per post toegestuurd.

Nieuwe donateurs kunnen zich aanmelden middels een e-mail aan reactie@preludeklassiekemuziek.nl.

De stichting Kunst & Cultuur Baarn maakt bij zijn (promotionele) activiteiten gebruik van de website van Prelude en handelt overeenkomstig het gestelde in de privacyverklaring van Prelude.