COVID-19 zet streep door concerten

De Rijksoverheid heeft afgelopen 12 maart besloten dat gelet op het aantal besmettingen met COVID-19 in ons land en om de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan alle grotere evenementen (meer dan 100 bezoekers) moeten worden geschrapt. Dit betekent dat zeer tot onze spijt de in de Baarnse Paaskerk (21 maart) en Pauluskerk (27 maart) geplande concerten geen doorgang kunnen vinden.


Indien de situatie het toelaat vindt het eerstvolgende concert in de Paaskerk plaats op zaterdagavond 25 april 2020, aanvang 20:15 uur. Dan is de Franse violiste Amandine Solano die samen met celliste Cyril Poulet en klaveciniste Carole Parer het ensemble Le Petit Trianon vormt te gast met het programma La Luciminia Contenta. U kunt aansprekende muziek verwachten van componisten als Antonio Vivaldi, Giovanni Antonio Pandolfi Mealli, Arcangelo Corelli en Francesco Maria Veracini. In de video hieronder is de violiste te horen in een werk van Johann Heinrich Schmelzer. Maar zoals gezegd, als de situatie het toelaat… 


De Johannes Passion thuis volgen

Ook de live-stream moet worden geschrapt vanwege aangescherpte overheidsmaatregelen.

Wij kunnen ons voorstellen dat het annuleren van de concerten teleurstellend is voor hen die van plan waren deze te bezoeken, maar wat te denken van de uitvoerende musici waarvan er velen als zzp-er actief zijn? Voor hen brengen de maatregelen enorme nadelige financiële consequenties met zich mee. Het Franse uit vijf leden bestaande L’Amoroso Ensemble dat op 21 maart een Schubertiade zou brengen in de Paaskerk komt zeker op een later tijdstip naar Baarn. Voor het Apollo Ensemble dat Bachs Johannes Passion zou uitvoeren in de Pauluskerk ligt dit, ook gelet op het veel grotere aantal musici dat in het spel is, gecompliceerder. Vooralsnog gaat het ensemble ervan uit dat de voor april geplande uitvoeringen wel doorgang kunnen vinden en er wordt dan ook geen afbreuk gedaan aan gemaakte repetitieafspraken. Om degenen die de voor maart geplande uitvoeringen niet kunnen bijwonen voert het Apollo Ensemble de Johannes Passion op vrijdagavond 20 maart 2020, aanvang 20:15 uur, zonder publiek uit in de Oudshoornse Kerk in Alphen aan de Rijn. Die uitvoering wordt geregistreerd door een professioneel tv- en geluidsteam en zal via een tv-stream in hoge resolutie gevolgd kunnen worden via de website van het Apollo Ensemble. Dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Kunst & Cultuur Baarn kunnen ook liefhebbers die voornemens waren het concert in de Baarnse Pauluskerk te bezoeken van deze mogelijkheid gebruik maken.