De Klassieken krijgt nieuwe stem

Journaliste Clairy Polak wordt na de zomer de nieuwe presentator van het Radio 4 ochtendprogramma De Klassieken. Als politiek journaliste heb ik haar hoog. Toch ontkom ik niet aan de vraag of met haar komst de door-de-weekse-ochtenden van de klassieke zender er in kwalitatief opzicht op vooruit zullen gaan. Ik waag dat eigenlijk te betwijfelen. De werkelijke toon van het programma dat ‘elke werkdag van 9-12 de mooiste muziek uit de muziekgeschiedenis’ in de aanbieding heeft, wordt namelijk door anderen gezet.
Zo laat AVRO-media directeur Peter Lubbers via de website van De Klassieken weten: ‘Ik ben erg blij dat we in Clairy Polak een enthousiaste en kundige opvolger hebben gevonden van Maartje van Weegen. Net als Maartje is Clairy een warme persoonlijkheid en heeft zij veel passie voor klassieke muziek die haar na aan het hart ligt. Daarmee kan Clairy haar liefde voor muziek op een aanstekelijke manier overdragen aan onze luisteraars.’
Zo blijft, ik kan het niet anders lezen, De Klassieken afgestemd op de smaak van de gemiddelde mens die, gezeten aan de keukentafel naast een al dan niet draagbaar radiootje, tussen de huishoudelijke bedrijven door even tijd heeft voor een kopje koffie…

Ik hoor u zeggen, het is bij die man ook nooit goed of het deugt niet! Dat mag zo zijn en alles beter dan de tot landelijk ambassadrice van de klassieke muziek uitgeroepen vertrekkend presentatrice Maartje van Weegen, maar ik denk gewoon niet dat met de komst van Clairy Polak De Klassieken inhoudelijk meer gewicht zal krijgen. Op Radio 1 hoor ik haar vandaag antwoorden op de vraag naar het aantal van de door Dmitri Sjostakovitsj gecomponeerde en door haar erg gewaarde strijkkwartetten: ‘negentig’.
Op de valreep van het interview probeert zij dit aantal nog naar beneden bij te stellen, maar het feit dat je als doorgewinterde journalist, die zegt veel affiniteit met klassieke muziek te hebben, in deze het juiste antwoord op het aantal (15) van je lievelingscomposities niet paraat hebt, geeft mij te denken.