De Koning danst!

Terwijl in Utrecht tijdens het Festival Oude Muziek de Union Jack wappert gedenkt men in Frankrijk de driehonderdste sterfdag van Zonnekoning Lodewijk XIV (1638-1715). Onder de titel ‘Le Concert Royal de la Nuit‘ draagt het Franse Harmonia Mundi daar een gedenkwaardige steen aan bij met de uitgave van een tweetal cd’s verpakt in een rijk gedocumenteerd boekwerk.

In februari van het jaar 1653 danste de vijftienjarige Lodewijk XIV de hoofdrol in het Ballet Royal de la Nuit. Iedereen die er toe deed in het Frankrijk van toen was present in de Salle du Petit-Bourbon in het Louvre-paleis. Daar werd het muziek- en dansspektakel verspreid over zeven avonden uitgevoerd. De ultieme uiting van kunst in al haar verschijningsvormen (muziek, dans, poëzie, theater) maakte grote indruk op de aanwezigen. Historici geven vandaag aan dat het Ballet de la Nuit gezien moet worden als de seculiere kroning van de vorst en heeft bijgedragen aan het succes van zijn regering.

De door Sébastien Daucé verzorgde reconstructie van het muziekspektakel is gebaseerd op het libretto van de hand van Isaac Benserade (1613-1691) en schetst een fraai beeld van de schoonheid waar het publiek destijds op werd getrakteerd. (Leest u zijn verhaal.) De muziek is van de hand van componisten als Jean de Cambefort, Antoine Boesset, Francesco Cavalli en Luigi Rossi. De meewerkende vocalisten en instrumentalisten van zijn Ensemble Correspondances zijn gepokt en gemazeld als vertolkers van Franse barokmuziek. Al met al is het een waarlijk wonderschone productie en een must voor elke liefhebber van Franse barokmuziek. Het uitdelen van maximale aantallen sterren en ballen laat ik aan de muziekrecensenten, ik houd het op deze extra aanbeveling. Via de cd-link hieronder kunt u de ouverture en de eerste twee openingsdelen van het werk beluisteren. En let u vooral ook even op de aanbiedingsprijs!

Le Concert Royal de la Nuit

Bekijk deze cd