De Enschedese restaurateur en verzamelaar van fortepiano’s Edwin Beunk geldt als een van de belangrijksten in zijn vakgebied. In zijn werkplaats kunnen instrumenten worden bewonderd van beroemde 18e- en 19e-eeuwse bouwers als Érard, Graf, Pleyel en Broadwood. Niet zelden worden de instrumenten uit zijn collectie tot leven gebracht in belangrijke Europese concertzalen, waaronder het Concertgebouw. Internationaal vooraanstaande fortepianisten als Andreas Staier, Ronald Brautigam, Kristian Bezuidenhout, Riko Fukuda, Alexander Melnikov, Robert Levin en Yury Martinov maken graag gebruik van de instrumenten van Edwin Beunk.
De op video vastgelegde documentaire ‘De vervlogen klank’ schetst onder meer een fraai beeld van hoe een wrak van een zeldzame fortepiano uit het begin van de 19e eeuw, je zou er als leek geen stuiver voor op tafel leggen, verandert in een instrument dat volledig in zijn oude (klank)glorie is hersteld. Te zien is hoe een Érard-vleugel meereist met het Orkest van de 18e Eeuw naar Japan! Gekende fortepianisten komen aan het woord. Ze verklaren hun absolute voorkeur voor de originele instrumenten die door Edwin Beuk en zijn medewerkers nieuw leven in zijn geblazen. De Amerikaanse pianist en musicoloog Robert D. Levin steekt een helder betoog af in zijn pleidooi voor de fortepiano.
De documentaire toont niet alleen het belang aan van het uitvoeren van oude pianomuziek op instrumenten uit de tijd van de compositie, maar biedt tegelijkertijd een leerzame kijk achter de schermen van pianorestaurateur Edwin Beunk.
Een voorproefje van de video is te zien op de website van Edwin Beunk. Hij kan daar besteld worden, maar is ook bij Prelude verkrijgbaar (15 euro).