Kerst-cd

De Volkskrant[Geplaatst in De Volkskrant d.d. 29 december 2000. N.B. Onderstaande bijdrage is enigszins verknipt in de kolommen terecht gekomen. Hier treft u het oorspronkelijke bericht aan.]

Voor Hare Koninklijke Hoogheid prinses Christina ging vorig jaar een grote wens in vervulling. Na vijftien jaar dromen zong zij haar eerste cd vol. En My Christmas Album werd een ongekend succes. De consument die de cd ter verhoging van de kerstvreugde aanschafte, kreeg van de prinses een persoonlijke boodschap mee: “Ik hoop dat u net zoveel plezier zult beleven bij het beluisteren van deze cd als ik had bij het opnemen ervan.” Kerst 2000 is inmiddels geschiedenis. Meer dan honderdduizend cd’s van ‘onze dappere prinses’ zijn er in de voorbije weken uit de cd-winkels gevlogen of via organisaties als de AVRO per post verstuurd. Gemiddelde verkoopprijs in de winkel: vijfenveertig gulden.

We leven in een wonderlijke wereld. De doorsnee consument valt vandaag de dag bijkans tegen de vlakte als hij verneemt dat hij voor een kwalitatief hoogwaardige klassieke cd eenzelfde bedrag moet neerleggen. Neem daarbij nog in ogenschouw dat de kwaliteit van het Christina-product in drie woorden kan worden samengevat: niet te pruimen. Het gedurende vele jaren volgen van zanglessen heeft hier nauwelijks vruchten afgeworpen. Ware de naam van Hare Koninklijke Hoogheid niet aan de cd verbonden, dan had de zangeres haar kerstprogramma slechts kunnen slijten in de beslotenheid van haar familiekring.

Als eigenaar van een klassieke cd-winkel ben ik gewoonlijk tamelijk rigide waar het mijn inkoopbeleid betreft. Ik probeer een uitgelezen collectie klassieke muziek in stand te houden en houd daarbij de waan van de dag buiten de deur. Normaliter zou Christina’s kerst-cd dan ook de bakken van mijn winkel niet halen. In deze voor de klassieke cd-handel moeilijke tijden moet ik echter schuld bekennen. Wist ik een eerste telefonische bestelling van zes Christina-cd’s nog om te buigen naar een even zo groot aantal Angels & Shepherds van de Nederlandse Bachvereniging, uiteindelijk ben ik gezwicht voor het kapitaal.

Alhoewel het mij niet vrijpleit kan ik als verzachtende omstandigheid aanvoeren dat ik neringdoende ben in een koninklijk dorp. Al bij de eerste geruchten over Christina’s kerst-cd ontstond daar een geweldige vraag. Mensen die ik niet eerder in mijn winkel zag stonden begerig voor mijn toonbank. Uiteindelijk ging ik dus door de knieen en in de weken voorafgaande aan de kerst heb ik een groot aantal cd’s van Hare Koninklijke Hoogheid verkocht. Niemand liet zich afschrikken door de zangkwaliteiten van de prinses en ook niet door de vraagprijs. Zo werd My Christmas Album mijn best-verkopende-kerst-cd-van-het-jaar-2000. We leven in een wonderlijke wereld…