De zoveelste… maar wat een fraaie!

Sinds de herontdekking in de jaren vijftig van de vorige eeuw van Antonio Vivaldi’s Quattro Stagioni zijn er tegen de tweehonderd uitvoeringen van de concerten op geluidsdragers vastgelegd. Het zegt iets over de populariteit van de eerste vier van de in totaal twaalf vioolconcerten uit de bundel Il Cimento dell’armonia e dell’inventione (De Krachtmeting tussen Harmonie en Inventie). In de afgelopen veertig jaar heb ik mij door een aantal van die interpretaties in het bijzonder laten verrassen.
U zult er niet van opkijken dat die uitvoeringen alle uit de koker komen van de historische uitvoeringspraktijk. Mijn eerste LP schaf ik aan in 1977. Het ensemble Concentus Musicus Wien van Nikolaus Harnoncourt maakt dat ik op slag verliefd raak op het zó uitvoeren van de vier seizoenen van Il Prete Rosso. In de loop van de jaren doet een aantal versies van de Vier Jaargetijden mij opnieuw in positieve zin verrassen. In 1979 is het die van La Petite Bande met Sigiswald Kuijken. In de jaren tachtig zijn het cd’s van The English Concert, The Academy of Ancient Music en het Drottningholm Baroque Ensemble die mijn bloed sneller doen stromen. En dan moeten nog verschijnen de prestaties van Europa Galante met Fabio Biondi, Il Giardino Armonico, het Venice Baroque Orchestra en Sonatori de la Gioiosa Marca, beide met violist Giuliano Carmignola, Concerto Italiano en, laat ik die vooral niet vergeten, die van het ensemble Gli Incogniti met violiste Amandine Beyer.

Zij die niet behept zijn met liefde voor de muzikale nalatenschap van Vivaldi – en die zijn er – halen maar wat graag een aan Igor Strawinsky toegeschreven uitspraak aan. De van oorsprong Russische componist zou Vivaldi maar een saai componist hebben genoemd, wiens verdienste voornamelijk bestond uit het vierhonderd keer componeren van hetzelfde concert. Áls Strawinsky die uitspraak al deed, weten u en ik inmiddels wel beter. De verscheidenheid van Vivaldi’s instrumentale en vocale composities, zowel wereldlijk als kerkelijk, is enorm en dankzij de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk is er een schat aan voortreffelijke uitvoeringen voor iedereen beschikbaar. Daar mag nu een nieuwe uitvoering van de Vier Jaargetijden aan worden toegevoegd. Inderdaad, de zoveelste, maar wat voor een! Het Franse label Naïve heeft de concerten vastgelegd op een cd die ík in elk geval direct met stip laat binnenkomen in mijn privé-collectie. Voor de magistrale uitvoeringen tekent de Rus Dmitry Sinkovsky met zijn eigen ensemble La Voce Strumentale. De cd draagt als titel Sinkovsky plays & sings Vivaldi. Inderdaad, op de cd treft u ook een aantal vocale werken van Vivaldi aan met de violist als zanger in de hoofdrol. Het maakt de cd extra begerenswaardig! Ten illustratie van de zangkwaliteiten van de violist is hieronder een in november 2014 tijdens zijn concert in de Baarnse Paaskerk door Prelude geschoten Youtube-video geplaatst. Werpt u daar in elk geval ook even een blik op.

Sinkovsky Plays & Sings Vivaldi

Bekijk deze cd