Drieluik voor alle dagen van het jaar

Met het verschijnen van een Berlin Classics-cd waarop werken zijn vastgelegd ter ere van de maagd Maria is een drietal cd’s beschikbaar dat samen als het ware een triptiek vormt. Wordt het kerkelijke drieluik alleen geopend op hoogtijdagen, de schoonheid van de drie-eenheid waar ik op doel kunt u elke dag van het jaar ervaren via de cd-lade van uw speler. Het eerste ‘luik’ verscheen onder de titel ‘Stabat Mater‘ in 2007 op het Franse label Mirare. De Spaanse countertenor Carlos Mena voert begeleid door het Ricercar Consort onder leiding van Philippe Pierlot een aantal religieuze werken uit van componisten die in de 17e eeuw verbonden waren aan keizerlijke hof van Wenen. Mena mag bij het brede publiek dan niet zo bekend zijn als veel van zijn vakgenoten, hij steekt ze in dit repertoire mijns inziens alle naar de kroon. Niet voor niets viel de cd in 2008 als ‘CD van het Jaar’ bij het toekennen van de jaarlijkse Prelude Classical Music Awards in de prijzen.

Eind vorig jaar bracht hetzelfde Mirare een cd uit van het Ricercar Consort onder de titel ‘De Profundis’. Nu viel de eer te beurt aan de bas Stephan MacLeod om de toehoorder te confronteren met de schoonheid van werken van een aantal Noord-Duitse barokke meesters. MacLeod beschikt over het vermogen zo te zingen dat je als luisteraar op een aangename wijze gedwongen wordt bij de les te blijven.

Het middenluik van de triptiek is nu dus gecompleteerd met een productie van de Duitse cd-producent Berlin Classics. De Spaanse sopraan Nuria Rial biedt onder de titel ‘Ave Maria‘ samen met het ensemble Bell’Arte Salzburg dat geleid wordt door Annegret Siedel een verzameling werken aan die dienen ter opluistering van diverse Maria-vieringen. Net als bij haar mannelijke collega’s het geval is beschikt Rial over een meesterlijk stemgeluid en weet ook zij op een bijzonder overtuigende wijze te interpreteren.

triptiek_2

De schoonheid van de werken welke op de drie hierboven genoemde cd’s zijn vastgelegd is hemels. Het mag dan nooit de bedoeling zijn geweest de drie cd’s in kwestie aan elkaar te verbinden zoals hier gebeurt, wat mij betreft zijn ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden, vormen ze een triptiek waarvan de luiken vooral geopend moeten blijven…

Sances, Bertali, Schmelzer: Stabat Mater

Bekijk deze cd

Ave Maria – Musik zu Marienfesten

Bekijk deze cd

J.C. Bach, Bruhns, Buxtehude, Tunder: De profundis

Bekijk deze cd