Een droom in stukken… (2)

Nota benes bij een vervolgverhaal

Nota bene 1:

Nooit te beroerd u gedegen te informeren volgt hier een aankondiging geplukt van de website van het Baarnse theater De Speeldoos:

Een veelgeprezen en beminnelijke concertpianist.
Onlangs verhuisde Wibi Soerjadi naar het cultuurhistorische landgoed De Wulperhorst te Zeist. Nu de verhuisdozen zijn uitgepakt is er weer tijd vrij om in binnen- en buitenland concerten te geven. Die geeft Wibi niet alleen in zijn eigen concertzaaltje in Zeist, maar ook in grote steden in de wereld. Het is een unieke kans om Wibi Soerjadi deze dagen in ons theater op te laten treden. Uit zijn grote en rijke oeuvre zal hij een selectie maken. Hij heeft genoeg geprezen repertoire op CD’s gezet en tijdens concerten laten horen, om de bezoekers van De Speeldoos meer dan aangenaam met zijn prachtige interpretaties te kunnen verrassen.’
(De concerten vinden plaats op dinsdag 16 en woensdag 17 december 2003. Toegangskaarten € 22,50 – geen korting. Beide concerten blijken in een mum van tijd uitverkocht.)


Nota bene 2:

Dit bericht is afkomstig van de nieuwspagina van hèt cd-actualiteitenprogramma van de publieke klassieke zender A4 (10/11/2003):

Nieuwe cd Wibi Soerjadi
schwarzeneggerWibi Soerjardi is veranderd. Met zijn eigen nieuwe label is hij weer tot rust gekomen. Na de breuk met Philips Classics richtte hij zelf Soerjadi Records op en bracht hij vorige week een nieuwe cd uit. Zijn nieuwe cd bevat werken van Bach tot Liszt en heet Pieces of a dream.
De cd werd vorige week gepresenteerd in bijzijn van genodigden als Daphne Deckers, Richard Kraijcek en Joop Stokkermans.
Afgelopen woensdag konden we al in de Telegraaf lezen dat hij zich zelf heeft geleerd om een stuk voor quatre mains met twee handen te spelen. Verder is hij Disney muziek aan het bewerken voor piano.
Bij de pas gepresenteerde cd zit een bonus cd, met een bewerking van de filmmuziek van Gladiator. De cd ligt vanaf vandaag in de winkels.’

gladiatorTijdens de uitzending van 10/11/’03 kwam de A4-interviewer in gesprek met de ster-pianist, op de lumineuze suggestie Arnold Schwarzenegger blij te maken met een exemplaar van de cd. Vanwege de Gladiator-bewerking…
Zou de redactie van A4 echt niet geweten hebben, dat niet de ‘new governor’, maar Russell Crowe aan die rol zo’n fantastische invulling gaf?


Nota bene 3:

Op 20 november 2003 is Wibi Soerjardi te gast in het RTL4-programma ‘Barend & Van Dorp’. Echt inhoudelijk heeft hij weinig te melden. Zo is zijn nieuws van de dag, dat z’n nieuwe maatje is gearriveerd. Dat blijkt een Bechsteinvleugel te zijn van zo’n slordige honderduizend euro. Hij beschikt in zijn kapitale buiten overigens over twee van dergelijke instrumenten. Cadeautjes van de Duitsers zo laat hij de braaf knikkende heren weten. Zijn ‘Bösi’ heeft inmiddels afgedaan. Wat wil je, dat instrument is inmiddels al vijftien jaar oud. Ja, dan krijg je problemen met de zangbodem. En dat hout hè, dat wil wel slijten. Op oude piano’s kun je eigenlijk niet meer spelen, laat de ‘beminnelijke’ pianist zijn tafelgenoten weten. Neen, zijn oude makker mag als een bejaard paard gaan grazen. En de immer kritische ‘bende van drie’ stelt vragen die het niveau van ‘gezellig hè?’ niet overstijgen. Dus geen vragen over de onbetrouwbaarheid van de pianist jegens Challenge Classics. Geen vraag naar het waarom van deze wel heel genereuze vorm van vrijgevigheid van de Bechsteinfabriek. De concertpianist mag kritiekloos zijn nieuwe partner inrijden. Hij speelt een deeltje uit zijn eigen Gladiator-parodie. Gelooft u me, soms is het beter niet te weten.
Men kan mij kinnisinne voor de voeten werpen. Daar is ook absoluut sprake van. Geen jaloersheid die mij persoonlijk raakt. Neen, wat mij ergert is het feit, dat een musicus als Soerjadi zoveel media-aandacht weet te genereren. Menig instrumentalist van hoger niveau weet nog geen minuut van die promotionele ruimte voor zichzelf te reserveren. Dát zit mij dus dwars.

Nog even iets over Soerjadi’s eigen bewerking van Hans Zimmers soundtrack van de speelfilm ‘Gladiator’. Doron Nagan noemt in het AD van 5/11/2003 die bewerking ‘een staaltje Soerjadi-vuurwerk dat doet denken aan zijn grote voorbeeld, Franz Liszt’. Een gotspe noem je zoiets, geloof ik. Mag ik de beelden voor zich laten spreken. Hieronder is een viertal afbeeldingen weergegeven van partiturenfragmenten. Één is er getrokken uit het cd-boekje van Pieces of a dream en draagt als ondertitel: ‘Fragment uit ‘Solitude’, uit de originele partituur van Wibi Soerjadi’. Ik denk dat ook een leek de vrucht van Soerjadi’s arbeid er in één keer uit pikt.

1. bach_partituur

2.mozart_partituur

3. quiz

.4liszt_partituur

Voor de juiste oplossing gaat u naar: ‘Het goede antwoord’