Een droom in stukken…

Een jaar geleden maakte sterpianist Wibi Soerjadi wereldkundig dat hij gebroken had met zijn droomvrouw Marion. Zij was overgenomen door één van de topmannen van Wibi’s toenmalige cd-maatschappij Philips Classics. In mei 2003 kon ik u naar aanleiding van een optreden van Wibi Soerjadi in het Amsterdamse Concertgebouw via deze website melden, dat de pianist een nieuwe relatie aan was gegaan. Soerjadi had gebroken met Philips Classics en vol trots maakte hij melding van de geboorte van zijn eigen cd-label Soerjadi Records. Net als Ton Koopman eerder deed met zíjn label Antoine Marchand, bracht Wibi zijn kindje onder bij het Nederlandse Challenge Classics. Deze Hilversumse onderneming zou zorg gaan dragen voor de productie en distributie van Wibi’s nieuwe cd’tjes.

Om dit heuglijke feit te vieren organiseerde Challenge Classics op 7 september 2003 een groots barbecuefeest in de tuin van Wibi’s nieuwe stulpje, landhuis Wulperhorst, gelegen achter het imposante Slot Zeist. In dat slot vond overigens die dag de Klassieke Najaarsbeurs plaats. De aldaar samengekomen klassieke entertaimentretailers verlieten tegen de klok van vier uur spoorslags het slot, om op een steenworp afstand verder met Wibi de stokjes af te kunnen kluiven. Ik was daar niet bij, in Amsterdam had ik al genoeg gegeten en gedronken. Achteraf heb ik daar spijt van, want er moet daar in die tuin iets grondig zijn misgegaan.

Wat is het geval. Vorige week stuurde EMI Classics een bericht de cd-wereld in, waarin werd aangekondigd dat Wibi Soerjadi’s nieuwste sacd ‘Pieces of a dream, romantic masterpieces’ in aantocht was. EMI Classics? Challenge Classics had toch dat feestje georganiseerd! Een artikel in het Algemeen Dagblad van 5 november 2003 werpt geen licht op de zaak. Ja, er wordt verslag gedaan van de presentatie van de sacd ten huize van Soerjadi. Gemeld wordt dat niet alleen de pianist voor muzikaal vuurwerk zorgde, maar dat er ook écht vuurwerk aan te pas kwam: ‘[…] spuitend vanaf taartjes die jonge meisjes op de klanken van Beethovens Alle Menschen werden Brüder naar binnendroegen’. En dat alles terwijl de poesjes van Wibi onverstoord dartelden tussen de benen Richard Krajicek en zijn Daphne, Joop Stokkermans en RTL-baas Fons van Westerloo. Eén van die poesjes valt overigens te bewonderen op de cover van de sacd Pieces of a dream.
Inhoudelijk kan ik die opname niet met u delen, want ik heb hem niet gehoord. Gelet op de titel, die weinig goeds voor Bach in petto heeft, en nog een aantal andere vooroordelen, zal het daar ook niet van komen.

piecesofadreamsacdHet voortijdige vertrek bij Challenge Classics blijft me ondertussen wel bezig houden. Dat het plotseling moet zijn gegaan mag blijken uit het feit dat op het hierboven zichtbaar gemaakte sacd-doosje het logo van de Hilversummers nog fier prijkt. Nieuwsgierig naar de reden van deze variant op ‘voor het zingen de kerk uit’, besluit ik mijn licht op te steken bij Challenge Classics. Daar houdt men echter de lippen stevig op elkaar: over deze affaire geen mededelingen naar buiten.
Een woordvoerder van Emi Classics vertelt mij dat het management van Soerjadi hem een week of wat geleden benaderde. Of er met Emi Classics te onderhandelen viel over een dubbele vertegenwoordiging, vroeg men zich af. Kennelijk was men in de Wulperhorst op de gedachte gekomen dat twee cd-distributeurs voor een dubbele omzet zouden kunnen zorgen. Daar ging Emi Classics vanzelfsprekend niet op in. Men adviseerde de afgevaardigden van Soerjadi eerst maar eens de zaken met Challence Classics behoorlijk af te wikkelen. Toen men daar de breuk rond had, was Emi Classics vanzelfsprekend wèl bereid het goudhaantje binnen te halen.

En zo komt het dat die cd-maatschappij en niet Challenge Classics trots kan melden dat Wibi Soerjadi:
– al een spraakmakend tv optreden deed bij Jensen (Yorin);
– dat afgelopen zaterdag in een redactioneel stuk in de Telegraaf de komst van de nieuwe sacd is aangekondigd;
– dat Wibi promotie zal doen bij Barend & Van Dorp;
– dat hij te gast is bij Harry Mens in het programma Business Class;
– ook zal aanschuiven aan tafel van het tv-programma Goedemorgen Nederland;
– dat rond de kerst de AVRO een tv-special uitzendt over Wibi en zijn nieuwe album.

Ondertussen blijf ik zitten met de vraag wie er uiteindelijk voor de kosten van het barbecuefestijn heeft moeten opdraaien.

Voor een aantal nota benes zie het ‘Vervolgverhaal

Homepage