Preludes Gids-cd: Een eerbetoon aan Händel

Er zijn van die cd’s waar je hart bij het beluisteren van de eerste klanken meteen van opbloeit. Het lijkt alsof de muziek op slag al je sores even in de hoek zet. Neem de nieuwste cd van de celliste Kristin von der Goltz en klavecinist/organist Andreas Küppers. De door Raumklang uitgebrachte cd bevat cellosonates van de Italiaan Francis Caporale (ca. 1700-1746) en de Duitser Johann Ernst Galliard (1687-1747). Wat beide componisten gemeen hebben is dat zij een belangrijk deel van hun werkzame leven doorbrachten in Engeland en daar in nauw contact stonden met George Frideric Handel (1685-1759). In 1726 behoorde Galliard in Londen samen met Handel tot de oprichters van de Academy of Ancient Music. Als componist gooide hij niet dezelfde hoge ogen als Handel, maar als uitvoerend hoboïst des te meer. Zo maakte hij gedurende vele jaren furore als solist in het opera-orkest van Handel. Aan dat orkest was ook de door Handel zeer bewonderde cellist Caporale verbonden.
Veel is er niet bekend over het leven van de cellist die vooral geliefd was vanwege de prachtige klank die hij aan zijn vermoedelijk vijfsnarige cello wist te ontlokken. Ook de Engelse musicoloog Charles Burney (1726-1814) viel voor de klank van de cellist. In zijn A General History of Music schrijft hij naar aanleiding van een bezoek aan een van Handels opera’s in 1745: ‘Caporale was de toonaangevende cellist van het orkest. Pasqualino en de oudere Cervetto, de voormalige rivalen van Caporale, beschikten over beduidend meer vaardigheden en behendigheid en ook kennis van de muziek in het algemeen, maar hun geluid was ruw, grof en onaantrekkelijk’.

De cd van Kristin von der Goltz en Andreas Küppers draagt als ondertitel A Tribute to G. F. Handel en is wat mij betreft een must voor elke liefhebber van de cello. Komt nog bij dat de Raumklang-productie superieur van opnamekwaliteit/klank is. Kortom alle reden om de cd het predikaat Preludes Gids-CD mee te geven. Bijkomend voordeel voor u is de tijdelijke aanbiedingsprijs. Via de cd-link hieronder kunt u van beide componisten de cellosonate nr. IV beluisteren. Maar weest u gewaarschuwd, de kans dat u over de streep getrokken wordt is aanzienlijk…

Caporale & Galliard: A Tribute to G.F. Handel – Cello Sonatas

Bekijk deze cd