Preludes Gids-cd: Een ode aan François Couperin

Indien u de activiteiten van Prelude al langere tijd volgt mag het geen geheim voor u zijn dat ik als eigenaar van deze webspeciaalzaak voor klassieke muziek de Franse violiste Amandine Beyer zeer hoog in mijn vaandel heb staan. In haar door het Franse cd-label ZigZag Territoires vastgelegde interpretaties van de sonates en partitas voor solo-viool van Johann Sebastian Bach klinkt louter hemelse schoonheid door. Ook samen met haar eigen ensemble Gli Incogniti heeft zij in de afgelopen jaren buitensporig fraai geacteerd op de (inter-)nationale concertpodia én gezorgd voor een aantal niet te versmaden cd-producties met composities van gekende en onbekendere meesters als Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli, Nicolo Matteis en Johann Rosenmüller. Het is niet verwonderlijk dat vrijwel al haar cd-opnames internationaal zijn gelauwerd met belangrijke onderscheidingen.

Nu is er door het Franse label Harmonia Mundi een cd uitgebracht van Amandine Beyer en haar ensemble onder de titel Apothéoses Monsieur Couperin. De cd bevat werken met de aanstekelijke titels La superbe, Apothéose de Lully, Le Parnasse, ou L’Apothéose de Corelli en La Sultane.

Amandine Beyer en haar muziekvrienden bewijzen met deze cd-productie een exemplarisch fraai eerbetoon aan de componist François Couperin (1668-1733), die zich in zijn tijd als geen ander sterk maakte voor de ontmoeting tussen de Franse en Italiaanse muziekstijlen. Het is daarom dat Prelude aan deze cd het predikaat ‘Gids-cd’ toekent.

F. Couperin: Apothéoses & Autres Sonades

Bekijk deze cd