Als u regelmatig de Spotlight-rubriek bezoekt dan kunt u weten dat het plaatsen van een cd in dit onderdeel van Preludes websites allang niet meer bedoeld is om verkoopaantallen van bepaalde cd’s op te krikken. De rubriek is bestemd voor het kleine aantal connaisseurs dat nog geen afscheid heeft genomen van de cd. Deze liefhebbers, zo krijg ik te horen, stellen prijs op af en toe wat extra aandacht voor een cd die zij wellicht anders over het hoofd zouden kunnen zien. Dat zou zich bijvoorbeeld kunnen voordoen bij de door PanClassics uitgebrachte cd met muziek voor de Lijdenstijd van de Spanjaard Francisco Javier García Fajer (1730-1809) en de Portugees José Joaquim dos Santos (1747-1801). Het zijn in dit geval niet alleen de componisten die weinig bekendheid genieten, ook de uitvoerenden kunnen niet bogen op grote bekendheid. Deze elementen staan de kwaliteit van zowel de muziek als de uitvoering niet in de weg. Het geldt ten volle: onbekend maakt bemind! Van García Fajer biedt de cd de door hem getoonzette Zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis, oftewel in het Spaans gezongen: Siete palabras de Cristo en la Cruz. Zonder het ook op de cd vastgelegde Stabat Mater van Santos iets tekort te willen doen, vertel ik u in deze Spotlight-bijdrage iets meer over de Kruiswoorden die García Fajer van muziek voorzag. De in 1730 in het in de regio La Rioja gelegen dorpje Nalda geboren componist kreeg zijn muziekopleiding aan de koorschool van Zaragoza. Hij vertrok als jongeman naar Italië om er als kapelmeester aan de slag te gaan in Terni, de hoofdstad van Umbrië. Daar kreeg hij de bijnaam El Españoleto opgeplakt, die hij teruggekeerd in Spanje met verve bleef dragen.
Tijdens zijn verblijf in Italië liet hij zich beïnvloeden door componisten als Pergolesi en Jommelli en in zijn werken is hun invloed dan ook overduidelijk te horen. Daar had hij in Italië vanzelfsprekend geen last van, maar toen hij, teruggekeerd in Spanje in 1756, werd hij aangesteld als kapelmeester van de La SEO Kathedraal van Zaragoza, was niet iedereen daar zo blij mee. Na zijn overlijden in 1809 was hij in zijn geboorteland dan ook snel vergeten. Hier moeten louter nationalistische overwegingen een rol hebben gespeeld, want de kwaliteit van zijn Siete palabras de Cristo en la Cruz laat zien dat hij als componist van wanten wist.
In 2007 belegde de universiteit van Rioja een geheel aan de componist gewijd congres. Daarmee werd het belang van García Fajer als Spaans componist onderstreept en als één van de eerste vruchten van deze rehabilitatie legde in 2008 Albert Recasens samen met zijn La Grande Chapelle en de Schola Antiqua een aantal composities van de componist op cd vast. De PanClassics-cd van het Portugese ensemble Divino Sospiro waar ik nu extra aandacht voor vraag bevestigt de kwaliteit van de componist Garciá Fajer. De bonus die de cd biedt in de vorm van het Stabat Mater van de Portugees José Joaquim dos Santos (? 1747-1801) is alleen maar meer dan meegenomen!
Bij de op de website getoonde cd-informatie zijn twee delen van de Kruiswoorden als luistervoorbeelden geplaatst plus het openingsdeel van Santos’ Stabat Mater. Wilt u met gesloten beurs de complete compositie van García Fajer beluisteren dan verwijs ik u naar Sound the Trompet, Strike the Viol van zondag 17 maart 2019 dat via de Concertzender te beluisteren is. Behoort u tot degenen die dit soort cd’s graag toevoegen aan de eigen collectie dan weet u mij te vinden.
Passio Iberica