Eerbetoon aan de Franse meestercellist Auguste Tolbecque

A. Tolbecque (1830-1919)

Een tweede excuus van uw cd-adviseur deze maand! In de nieuwsbrief van een paar dagen geleden kondigde ik die aan als de laatste van dit jaar. Echter, dat was buiten de waard gerekend, in dit geval buiten de Franse cellist Christophe Coin. Die brengt samen met pianist Jean-Luc Ayroles en organist Jan Willem Jansen op de valreep van het jaar een gouden eerbetoon aan de honderd jaar geleden overleden Parijse cellist, componist en instrumentenbouwer Auguste Tolbecque. Tolbeque, die in 1873 soleerde bij de première van het eerste celloconcert van Camille Saint-Saëns, bewees zijn kwaliteit ook als bouwer van kwalitatief uitstekende instrumenten.
Een deel daarvan is al in 1879 aangekocht door het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum en was bedoeld om conservatoriumstudenten kennis te laten maken met historische instrumenten. Opvallend te noemen is Tolbeque’s belangstelling voor oude instrumenten. Zo bouwde hij in 1888 eigenhandig een kopie van 17e-eeuwse Duitse viola da gamba waarmee hij ook recitals bracht.

Tolbecque’s muziek, die wordt uitgevoerd op authentieke instrumenten, waaronder de door hem gebouwde viola da gamba, kent een hoog romantisch karakter en ondanks mijn voorliefde voor oude(re) muziek spreekt die zeer tot mijn verbeelding. Dat heeft zeker ook van doen met de uitmuntende artistieke prestaties die Christophe Coin en de zijnen leveren. Ook de opnamekwaliteit kan exemplarisch genoemd worden.

U begrijpt ondertussen wel dat ik het, ondanks mijn eerder gedane belofte, niet kon laten u middels deze extra nieuwsbrief deelgenoot te maken van het feit dat Prelude ook op deze cd de schijnwerper heeft gericht. De goed gedocumenteerde cd van het label Passacaille komt snel op voorraad, in elk geval ruim op tijd voor onder de kerstboom!  

Hommage à Tolbecque

Bekijk deze cd