Ensemble Odyssee met concerten van Bach, Telemann, Graupner en Fasch in Baarn

Voor liefhebbers van muziek Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten Georg Philipp Telemann, Johann Friedrich Fasch en Christoph Graupner valt er komende zaterdagavond 5 oktober veel te genieten in de Baarnse Paaskerk. Dan brengt immers op uitnodiging van de Stichting Kunst & Cultuur Baarn het internationaal samengestelde Ensemble Odyssee van en met de Duitse blokfluitspeelster Anna Stegmann een programma met concerten van deze barokcomponisten die met elkaar gemeen hebben dat zij na het overlijden in 1722 van Thomaskantor Johann Kuhnau  in aanmerking kwamen om hem op te volgen. Eerst nadat Telemann bedankte voor de eer en vervolgens Fasch en Graupner het stadsbestuur van Leipzig lieten weten geen trek te hebben in de baan, was het Bach die uiteindelijk de muzikale scepter mocht gaan zwaaien in de Thomaskirche.

Het Ensemble Odyssee stelde een aanstekelijk programma samen met concerten van de vier componisten met steeds een ander solo-instrument in de hoofdrol. De rivaliteit tussen de heren weerspiegelt zich in de bezetting van de uitgekozen werken: het zijn overwegend concerten waarin één instrument een solistische rol speelt. Natuurlijk kan zo’n samenspel tussen ‘concurrerende’ collega’s alleen maar op vriendschappelijke basis plaatsvinden, daarom gaf het Ensemble Odyssee het programma de titel ‘In Freundschaft’ mee. 

Naast een hoboconcert van Fasch en een vioolconcert van Bach zullen er ook orkestsuites van Telemann en Graupner met verrassende partijen voor blazers weerklinken in de Paaskerk. In de eerste helft van de 18e eeuw was het in Duitsland zeer gebruikelijk om suites voor strijkers en basso continuo uit te breiden met één of meer blazers. Die speelden deels met het orkest mee, maar namen ook een solopartij voor hun rekening. Een ander voorbeeld van een orkestraal werk met solistische instrumenten is het klavecimbelconcert BWV 1057 van Bach, ook bekend als de tweede versie van het vierde Brandenburgse Concert met in plaats van de viool het klavecimbel in de hoofdrol. Naast de solist treden hier twee blokfluiten op als extra spelers in het orkest.

Het concert vangt aan om 20:15 uur. Losse toegangskaarten à 25 euro zijn op de avond van het concert verkrijgbaar aan de ingang van de kerk (open 19:30 uur). Jongeren en donateurs van de Stichting Kunst & Cultuur Baarn betalen geen toegang.

Programma ‘In Freundschaft’