Erlebach verdient meer liefhebbers

Het enthousiasme waarmee ik cd’s via de website onder uw aandacht breng lokt niet altijd reacties uit. Ik zit lang genoeg in het vak om daar niet wakker van te liggen, maar het verbaast mij wel. Ziet u dit bericht niet als een roep om meer bestellingen. Gelooft u mij, na het sluiten van de fysieke winkel in april 2017 houd ik de website vooral gedreven door mijn passie voor de oude muziek in de lucht. Ondertussen ben ik blij met het feit dat een aantal liefhebbers zich heeft aangesloten bij het Genootschap Prelude Connaisseurs en geniet ik ervan een klein aantal van mijn muziekvrienden op gezette tijden te mogen verblijden met een keuze uit mijn preferente cd’s.

Philipp Heinrich Erlebach

Dit gezegd hebbende wil ik een cd die ik jl. 10 januari op de website plaatste en die nog geen aftrek vond extra onder uw aandacht brengen. Het betreft de nieuwste uitgave van het Franse ensemble L’Archéron van en met gambist François Joubert-Caillet. Het label Ricercar heeft in de afgelopen jaren een aantal zeer tot de verbeelding sprekende cd’s uitgebracht van L’Achéron met muziek van Marais, Holborne, Gibbons, Scheidt, J.B. Bach, Kerll en Fux. Met zijn nieuwste cd breken François Joubert-Caillet en de zijnen een lans voor de Noord-Duitse componist Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714). Die werd 24 jaar jong benoemd tot kapelmeester aan het hof van Prins Albrecht Anton von Schwarzburg-Rudolstadt. Hij zou die positie tot aan zijn dood behouden. Erlebach heeft meer dan duizend composities op zijn naam staan, waaronder opera’s, cantates, missen, oratoria en tal van instrumentale werken. Het merendeel van Erlebachs pennenvruchten is helaas in 1735 ten prooi gevallen aan een brand die woedde in het huis van zijn weduwe. Uit wat er bewaard is gebleven van zijn muziek wordt duidelijk dat de componist zijn vak uitstekend verstond.

L’Achéron heeft op de Ricercar-cd de in 1694 door Erlebach voor zijn broodheer geschreven zes sonates voor viool, viola da gamba en basso continuo vastgelegd. En hoe! Bekijkt u onderstaande YouTube-video en laat u zich meeslepen door het spel van L’Achéron. 

Erlebach: VI Sonate

Bekijk deze cd