De laatste vrije FM-kavel is vergeven. Kon ik een paar maanden geleden nog dromen over de klassieke zender PreludeFM, over staatssecretaris Medy van der Laan en van rijke geldschieters, nu is die droom in ieder geval voor acht jaar vervlogen. Ook Lex Harding van Radio 538 heeft nooit gereageerd op mijn open sollicitatie. Ja, de realiteit van alledag is hard.
De door het gedwongen vertrek van Classicƒm ontstane vrije etherruimte heeft de overheid vandaag ruim acht miljoen euro opgeleverd. De zogenoemde ‘A8-kavel’ is in handen gekomen van Arrow Classic Rock Radio. De komende acht jaar rust op dochter Arrow Classic Jazz FM de plicht haar zendtijd te vullen met 97% klassieke muziek en/of jazz. Een woordvoerster van Arrow Classic Rock Radio vertelt me dat het dus uitsluitend jazz zal worden. Op de vraag waar de klassieke muziek van voor de gekoppelde voegwoordjes is gebleven, volgt een verwijzing naar de afdeling voorlichting. Daar staat de telefoon roodgloeiend, er is geen doorkomen aan. Een vragend e-mailtje moet nog beantwoord worden.*
Een bekend oud-voetballer pleegt te zeggen ‘Elk nadeel hep ze voordeel’. Gelijk heeft hij. Door de komst van een fulltime jazzzender kunnen de publieken in Hilversum weer gaan doen waar ze vroeger goed in waren: het verzorgen van een serieuze klassieke radiozender. Wat mij betreft met de volgende verdeling: 85% muziek en 15% gesproken woord.
Naar verluidt heeft de herverdeling van de etherfrequenties de overheid ruim 293 miljoen euro opgeleverd. Als een fractie van dit immense bedrag in de vorm van een beloning voor goed gedrag gereserveerd wordt voor de klassieke muziek-redacties van de Hilversumse omroepen, kan het misschien nog wat worden met Radio 4. Misschien kan dan zelfs de directie van de EO terug komen op zijn besluit dit onderdeel van het Hilversumse bestel de rug toe te keren.
Overigens heb ik wel een suggestie voor de dames en heren in Hilversum. Programmeer Radio 4 horizontaal met klassieke muziek die past bij het tijdstip van de dag. Maak de Concertzender tot een publieke, met alle financiering die daarbij hoort. Die zender krijgt dan tot taak concerten in alle soorten en maten in het land te registreren. Deze concerten worden dagelijks tussen 19.00 en 24.00 uur uitgezonden. Zo worden twee vliegen in één klap geslagen. Eerstens wordt aan liefhebbers, die niet in de gelegenheid zijn concerten te bezoeken, de mogelijkheid geboden die thuis te beluisteren. Tweedens zouden luisteraars die gewoonlijk géén concerten bezoeken wel eens op de idee kunnen komen dat wél te gaan doen.
Laat ik mijn voorstel wat de invulling van Hilversum 4 betreft concretiseren. Geef mij tegen een bruto jaarsalaris van € 50.000,- en een bureauredactie van vier, twee jaar de tijd en ik garandeer ‘Hilversum’ een aanzienlijke groei van de luistercijfers. De hieronder weergegeven programmering zal in die periode model staan. Natuurlijk zal menig vastgeroest Hilversums programmamaker mijn voorstel schouderophalend af doen, het pluche voelt immers heerlijk aan. Men kan mij echter niet verwijten dat ik geen alternatieven heb aangedragen voor het zieltogende klassieke Hilversum.
06.00-09.00 uur: Pluk de dag
een opwekkend muziekprogramma doorspekt met nieuws en verkeersinformatie
09.00-12.00 uur: Muziek in kleine bezetting uit de periode 1750-1900
12.00-13.30 uur: Nieuwe cd’s (I)
lunchprogramma met nieuw uitgebrachte cd’s
13.30-15.30 uur: Gezongen werk
waarin opera, oratorium en liedkunst aan bod komt
15.30-17.00 uur: In grote bezetting (I)
symfonieën, concerten en ander groot werk
17.00-18.30 uur: Nieuwe cd’s (II)
nieuw uitgebrachte cd’s laat in de middag, doorspekt met nieuws en verkeersinformatie
18.30-20.00 uur: Muziek op de luistertafel
behandelt in een goed gesprek en/of documentaire steeds een muzikaal thema
20.00-21.30 uur: In grote bezetting (II)
symfonieën, concerten en ander groot werk
21.30-23.00 uur: vroege muziek laat op de avond
uit middeleeuwen, renaissence- en barokperiode
23.00-24.00 uur: Hedendaags
nog even wat nieuws voor het vallen van de nacht
00.00-06.00 uur: Nachtmuziek
om bij in slaap te vallen of juist niet
* Op 21 november 2003 komt er antwoord op de vraag naar de invulling van de A8-kavel. Voorlichtster Juliette Leeuwendaal van Arrow Classic Rock Radio schrijft onder andere: ‘ Het is nog niet bekend hoe Arrow Classics Jazz FM eruit gaat zien. Zodra dit bekend is, zal het op onze website (www.arrow.nl) bekend worden gemaakt.’
Is het niet vreemd dat door de overheid een consessie is verleend aan een commerciële zender die nog niet kan melden hoe de programmering er uit gaat zien? Tel daar bij op dat Arrow Classic Rock Radio op de kop af honderdelf euro meer voor de vrije kavel bood dan kandidaat nummer twee, een samenwerkingsverband tussen Mojo Concerts, Talpa Radio en North Sea Jazz. Deze bieders hadden hun plannen serieus uitgewerkt en in een biedboek op het bureau gelegd van de staatssecretaris van Cultuur en Media. In die prospectus was melding gemaakt van de plannen 60% van de zendtijd in te ruimen voor zogenoemd ‘nationaal product’. Nederland beschikt over een jonge generatie óók internationaal zeer aansprekende jazz-musici. Als de overheid 111 euro (op een bedrag van acht millioen!) had laten liggen, zou Nederland kennis hebben kunnen maken met een jazz-zender van hoog niveau. Dat was ook beter geweest voor de Nederlandse jazz-musici en niet alleen vanwege auteursrechten en gelden voor de uitvoerende muzikanten.
Mag ik op de zaken vooruitlopen en u alvast een indruk geven hoe de zenderinvulling van Arrow Classic Jazz FM er uit zal gaan zien? Gedurende de dag zal door de computer aangestuurde gemakkelijke jazz de ether in worden geslingerd. Inderdaad, volgens de beproefde Classicƒm formule. En misschien wordt die formule ook wel beproefd tijdens de avonduren.