Het zal u niet zijn ontgaan: er heeft zich een ingrijpende herverdeling voorgedaan in het Nederlandse landschap van de hoogwaardige frequentiemodulatie. Waar nieuwe FM-zenders verschenen, verdwenen vertrouwde. Zo moesten liefhebbers van het licht klassieke genre tot hun teleurstelling ontdekken dat Classicƒm zonder kabel niet meer doorkomt op de radio. Omdat drie teveel is heeft eigenaar Sky Radio, dat al beschikt over twee landelijke FM-zenders, de uitdrager van het populaire klassiek noodgedwongen moeten droppen.
Daar waar andere gegadigden voor het klassieke FM-pakket het lieten afweten, stelt de overheid nu alles in het werk om de ontstane klassieke-muziek-leemte alsnog op te laten vullen door een commercieel radiostation. De betrokken bewindslieden, minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Medy van der Laan, die onder andere de Media in portefeuille heeft, hebben de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe uitgifteprocedure voor het eind van dit jaar moet zijn afgerond.
Lex Harding, hij is de baas van Radio 538, zegt op te willen komen voor de liefhebbers van het klassieke genre. In het dagblad Trouw van 12 juni jl. verklaart Harding: “Radio 538 is van oordeel dat het heel wel mogelijk is om, naast onze bestaande zender, een klassieke zender economisch rendabel te exploiteren en zou graag voor die optie in aanmerking komen. Daarmee zou recht gedaan worden aan de wens van het publiek om over een populair klassiek aanbod te beschikken, naast het aanbod van de publieke zender Radio 4.”
In een daad van overmoed besluit ik Harding mijn diensten aan te bieden. In mijn sollicitatiebrief nodig ik hem ook uit een blik te werpen op Preludes website, opdat hij zich een voorstelling kan maken van het vlees dat hij in de kuip heeft. Van Radio 538 komt geen antwoord richting Baarn. Dat doet vermoeden dat Lex Harding zijn klassieke activiteit vooral wil richten op vederlichte klassieke muziek. Anders gezegd, Radio 538 wil Classicƒm commercieel kloneren.
Vandaag stem ik rond de klok van half vijf af op Radio 4. Ik hoor een presentator vooral uitbundig kletsen, onder andere met Nigel Kennedy ‘Al meer dan 25 jaar één van ’s werelds grootste vioolvirtuozen en zonder twijfel één van de belangrijkste violisten uit Groot Brittanië [sic]’ en er trekken enkele muziekflarden voorbij. Na de klok van zes poogt Ernst Daniël Smit mij bij de les te houden met het thema ‘Heldinnen van Puccini’. Mijn gedachten dwalen onwillekeurig af naar een grijs verleden. Musici als Theo Olof maken zich sterk voor een publieke klassieke radiozender. Die zender zal zich op moeten werpen als de conservator van het erfgoed van de klassieke muziek. Uiteindelijk leidt dit initiatief tot de komst van een publieke klassieke radiozender. Een blik op de Radio 4 programmering van vandaag, zomaar een woensdag in juni, roept de vraag op of de huidige zendgemachtigden nog wel recht doen aan de wensen van de initiatiefnemers van toen. Ter illustratie een greep uit het Radio 4 programma aanbod met een enkel trefwoord:
‘De gezamenlijke zenders Peazens en Moddergat’ (VPRO) Het historisch verband tussen pop en muziek…
‘Vroeg op Vier’ (KRO) Goedemorgenmuziek met bijdragen van matineuze muziekliefhebbers…
‘Muziek voor Miljoenen’ (EO) Toegankelijke klassieke muziek, waarbij de nadruk ligt op de meesterwerken…
‘Brood & Spelen’ (AVRO) Rechtstreekse lunchuitzending, met competitie tussen Nederlandse conservatoria…
‘Senza Parole’ (VPRO) gewijd aan het schimmige gebied van de schemering […] gehuil van een baby, stemmen, geschreeuw vanuit de verte…
‘Luna Express’ (VPRO) Een schimmige reis vol poëzie en klanken die het daglicht niet kunnen verdragen…
Ik moet even zijn ingedommeld, want ik waan mijzelf als middelpunt aanwezig bij de start van een nieuwe klassieke radiozender. Medy van der Laan richt zich tot mij. Ze feliciteert me met het succes van mijn nieuwe radiozender PreludeFM. Wenst die een lang leven toe. Met anderen roemt zij de gedurfde horizontale programmering met louter klassieke muziek en het minimale gebruik van het gesproken woord. Bovenal roemt zij de volwassen benadering van de luisteraar en de informatieve dagelijkse muziek-documentaire. Als een pianist de laatste tonen van Chopins Wals in cis opus 64 nummer 2 laat verklinken zie ik dronken van geluk de aanwezigen het glas heffen. Opeens ben ik klaar wakker. Het is de stem van Ernst Daniël Smit die mij wreed heeft teruggevoerd naar de dagelijkse realiteit.
PS
Gefortuneerden die welwillend staan tegenover de oprichting van een serieuze commerciële klassieke zender kunnen zich melden bij Prelude: preludefm@preludeklassiekemuziek.nl