Franz Joseph Haydn: 1732-1809

In 2009 wordt gevierd of herdacht – het is maar door welke bril je naar dergelijke jubilea pleegt aan te kijken – dat Franz Joseph Haydn tweehonderd jaar geleden overleed. Over de betekenis van de componist hoef ik hier niet uit te wijden, die is groot. In de aanloop naar het herdenkingsjaar proberen cd-producenten elkaar nu al de loef af te steken. Zo komt het label Virgin Classics met een uitgave van Haydns oratorium Die Schöpfung en volgt de Deutsche Grammophon Gesellschaft begin januari 2008 met een uitgave van hetzelfde werk in de Engelse taal, The Creation. De eerste is er een van Les Arts Florissants onder leiding van William Christie, de tweede is van het door Paul McCreesh geleide ensemble The Gabrieli Consort & Players.

Van beide opnames heb ik inmiddels kennis kunnen nemen en ik voel mij geroepen u als volgt te adviseren: bent u voornemens dit oratorium van Haydn aan uw cd-collectie toe te voegen, kies dan voor de Duitse versie van de Capella Augustina & het Cologne Vocal Ensemble onder leiding van Andreas Spering. Met onovertroffen bijdragen van de sopraan Sunhae Im, de alt Christine Wehler, de tenor Jan Kobow en de bas Hanno Müller-Brachmann steekt deze uitvoering alle andere die ik ken naar de kroon. De op twee cd’s in 2005 uitgebrachte Naxos-uitgave (co-productie Deutschlandfunk) is te koop voor € 16,50. Toegegeven het bijgeleverde boekwerkje is niet bijster wel gedocumenteerd, maar als het u om de muziek en uitvoering gaat…

Luistert u naar het door Haydn voor de figuren Adam en Eva wondermooi gecomponeerde duet ‘Von deiner Gut’, o Herr und Gott’ met de daarbij behorende orkestrale en koorbijdragen en de kans is groot dat u net als ik direct verknocht bent aan deze liefdevolle benadering van Haydns meesterwerk.

Haydn: Die Schöpfung (The Creation)

Bekijk deze cd

P.S. De eind 2009 uitgebrachte versie van Haydns oratorium van René Jacobs (Harmonia Mundi) heeft mijn voorkeur voor die van Spering niet doen veranderen.