Friederike Heumann en Menno van Delft spelen Paaskerk plat

Laat ik dit verslagje van het concert van 8 december in de Baarnse Paaskerk met wat minder prettige zaken openen. Klaveciniste Christine Schornsheim moest zich twee dagen voor het concert wegens ziekte afmelden voor haar Baarnse optreden. Bovendien zorgden de weermedia in loop van de achtste december voor thuisblijver met de aankondiging dat de oranje lijn van de gevarenzone zich in de tweede helft van de avond precies boven Baarn zou bevinden. De zo aangekondigde kans op ijzel en meer winterse ongein zorgde ervoor dat slechts een select groepje liefhebbers zich niet liet afschrikken door de voorspellers.

Om de overstap naar het positieve nieuws te maken: op welk een heerlijk avondje werd het publiek getrakteerd door Friederike Heumann en, jawel, de Nederlandse klavecinist Menno van Delft, die als inderhaast opgeroepen invaller de honneurs voor Christine Schornsheim waarnam.
Het tekent de klasse van beide musici dat van de korte voorbereidingstijd niets te merken was tijdens hun eerste optreden samen. Alsof de twee al jarenlang een duo vormden, werd de muziek van Johann Sebastian Bach en diens zoon Carl Philipp formidabel voor het voetlicht gebracht. De vertolkingen van de solostukken van Carl Friedrich Abel en van Bachs oudste zoon Wilhelm Friedemann stipten de klasse van beide musici nog eens extra aan. Samengevat, de kleine honderd bezoekers die de weergoden wel trotseerden, beleefden een prachtig avond in de Baarnse Paaskerk! Dat dit geen praatje voor de vaak is, wordt bewezen door de toegift die voor de tweede keer die avond de Paaskerk vulde met de klanken van het openingsdeel van Bachs sonate voor viola da gamba en klavecimbel BWV 1027.

Onderstaande video is geschoten tijdens de repetitie van het duo kort voor aanvang van het concert. Let wel, het tweetal speelde nooit eerder samen en wat u ziet en hoort is een weergave van Bachs sonate BWV 1027 als het ware zo uit de mouw geschud, dus zonder enige repetitie vooraf!

(Foto: Adriaan van Wijck)