Gegeten en gedronken…

In NRC Handelsblad van 3 november 2008 staat op de buitenlandpagina een verhaal afgedrukt dat me schokt. Het is geen nieuw feit waardoor ik van slag raak. Misschien is het de leeftijd van het meisje in het verhaal dat me zo emotioneert. In elk geval choqueert het me meer dan al het al dan niet deskundig gewauwel over de financiële crisis. Daarnaar luisterend denk ik vooral, eigen schuld dikke bult. Nadat ik jarenlang heb gelezen over captains of industry en falende bankdirecteuren die hun zakken met kapitaal wisten te vullen, heb ik er weinig moeite dat hun dubieus verkregen vermogen nu als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen. Het raakt me ook meer dan het honderden miljoenen verslindende opgepompte Amerikaanse verkiezingsfeestje dat zich vandaag voltrekt.

Het NRC-verslag gaat over zomaar een meisje van dertien. Paul van Vliet zong ooit:

Meisjes van dertien, niet zo gelukkig
Meisjes van dertien, er net tussenin
Te groot voor de poppen, te groot voor de merels
Te klein voor de liefde, te klein voor de kerels

Een rechtbank in Somalië veroordeelde een tienermeisje wegens overspelig gedrag tot de dood door steniging. In de krant lees ik dat vorige week ongeveer duizend toeschouwers die executie bijwoonden. Hoe de heren met baarden haar zondige gedrag hadden ontdekt? Wel, het meisje meldde te zijn verkracht door drie mannen. (bron: Amnesty International) Haar overspelige wangedrag moest ze bekopen met een steniging. Zo’n vonnis voltrekken ze daar waar de orthodoxie het voor het zeggen heeft als volgt. Er wordt een gat gegraven, daar wordt de veroordeelde in geplaatst met het hoofd nog juist boven de grond. Dan dichten mannen de kuil en daalt onder luid aanmoedigend gejoel van de toeschouwers een stenenregen neer op het nog vrije hoofd. Tot de dood er op volgt. In dit geval die van een meisje van dertien.

Het is niet voor het eerst dat ik over steniging lees. Dergelijke terechtstellingen vinden regelmatig plaats in landen als Koerdistan, Somalië en Iran. De Westerse Wereld kijkt de gruwelen aan en houdt op hoog niveau de mond gesloten. Waarom eigenlijk? Men is toch ook onderdrukte mensen aan het ‘redden’ in Afghanistan en Irak?

Terwijl Nederland op zoek was naar Joseph stond het meisje van dertien er in Somalië alleen voor.

Naast handelaar in klassieke cd’s ben ik ook gewoon mens. Ik beschik toevallig over een website die druk wordt bezocht. Nu Nederland zich traditioneel opmaakt voor het breken van eerder gevestigde koop- en eetrecords in de decembermaand wil ik gewoon mijn machteloze verontwaardiging met u delen.

steniging_NRC