Het ergste moet nog komen… (2)

Het is me een gedoe in cultureel radiofonisch Hilversum. Omroeporkesten staan op de tocht. Uitzendgemachtigden als NCRV en EO trekken hun handen definitief af van de klassieke zender Radio 4. KRO en VARA weten nog niet zeker wat te doen en ook de VPRO wikt en weegt. Programmamakers en andere radiomedewerkers worden massaal de straat op geschopt. Alles in de maat van de bezuinigingen. Dacht ik in november 2003 een aardig voorstel te hebben gedaan aangaande de toekomstige invulling van Radio 4, met daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de Concertzender, behalve een kort optreden in NCRV’s A4 geen enkele respons uit de Radiostad ontvangen.

In het Luisternummer van april 2004 lees ik wat zendercoördinator Margreet Teunissen en AVRO-directeur Ad ‘s-Gravesande van plan zijn met Radio 4. De Tros gaat Beethoven uitzenden onder Edo de Waart en de AVRO doet dat met Frans Brüggen. “Welnu…”, verklaart de AVRO-directeur, “ik kan je vertellen: in die gevallen hoor je een heel andere Beethoven.” Mevrouw Teunissen stelt dat de luisteraar in de toekomst geen losse doelgroepprogramma’s meer zal horen op Radio 4. Orgel of oude muziek doen ze niet meer ‘in aparte blokjes’. Dat is zo gedateerd. Per slot van rekening hebben we ook geen uurtje viool of blokfluit geeft ze te kennen. Daar doe je de muziekgeschiedenis geen recht mee, aldus de zendercoördinator. En de luisteraar die gewend is aan zijn uurtje orgel? Die moet van de AVRO-directeur maar een cd-tje kopen.zenderprofiel

Een eind vorig jaar uitgelekte tweede profielversie voor de horizontale programmering die men voor Radio 4 op het oog heeft, staat in de Luister afgedrukt. Die laat een verontrustend beeld zien van de denktrend die bezit heeft genomen van Hilversum. Neem bijvoorbeeld de programmering tussen negen en twaalf uur ‘s ochtends. Bij het invullen van de programma’s zal de hulp van de computer niet worden geschuwd. Die kan een hoop werk uit handen nemen verklaart ‘s-Gravesande. “Ook serieuze zenders als BBC, WDR en Radio France maken er gebruik van”. De zendercoördinator en AVRO-directeur kiezen voor duidelijkheid. Als er gekozen moet worden tussen aan luisterpubliek van 10.000 of 100.000 kiest men voor de tweede optie.

Het komt nooit meer goed in Hilversum, dat geef ik u op een briefje. Nu er extra bezuinigingen in aantocht zijn vanwege het overschrijden van de Europese 3%-norm geef ik de Haagse politiek in overweging over te gaan tot de volgende bezuinigingsmaatregelen. Sluit in Amsterdam het Van Gogh en Gemeente Museum. Breng de beide collecties onder in het straks verbouwde Rijksmuseum Amsterdam. Monets, Van Goghs en Renoirs passen gemakkelijk met Appels en Corneilles in één zaal. In de nieuwe Nachtwachtzaal moet ruimte te vinden zijn voor het toegankelijke zigeunerjongetje met traan. Ook elders in Nederland moeten dergelijke creatieve ideeën te realiseren zijn. Om met de woorden van Margreet Theunissen en Ad ‘s-Gravesande te spreken: “De museumbezoeker zal in de toekomst geen losse doelgroepkunst meer in de musea aantreffen. Die wordt niet meer in aparte locaties aangeboden. Dat is zo gedateerd. Daar doe je de kunstgeschiedenis geen recht mee. Als bestuurders moet je keuzes durven te maken. Wij kiezen voor helderheid en herkenbaarheid”.