Het kan verkeren…

Heb ik in het voorbije anderhalve decennium een naam opgebouwd als eigenzinnig, of zo u wilt eigenwijs, handelaar in klassieke cd’s met een aperte voorkeur voor oude muziek, raad ik u plots de Bolero van Maurice Ravel (1875-1937) aan. Als er nou een compositie is die zich de status van een schlager mag aanmeten dan is het toch wel Ravels visie op deze Spaanse dansvorm.
De cd-catalogi geven (ondanks de kaalslag die daarin zichtbaar is) aan dat er tientallen versies van dit óók bij Classic ƒm zo geliefde werk op cd beschikbaar zijn. Op Preludes website zou er aan de Bolero geen aandacht worden besteed als er niet een uitvoering van de bovenste plank van was verschenen.

Het is de Belg Jos van Immerseel die er met zijn orkest Anima Eterna debet aan is dat ik mijn vooroordelen jegens het werk heb laten varen. Van Immerseels visie op de Bolero is ‘authentiek’ in de ware betekenis van het woord. De grootte van het orkest en het gebruikte instrumentarium komen overeen met die van de première van het werk in 1929. Tel daarbij op Jos van Immerseels vakmanschap, hij weet werkelijk elk detail bloot te leggen, en de spreekwoordelijke cirkel is rond.

Volgens de componist is zijn Bolero gespeend van muzikale inhoud en tot deze week was ik bereid hem daarin gelijk te geven. Gewoonlijk leg ik dan ook geen cd met zijn Bolero in de lade van mijn cd-speler. Van Immerseel en de zijnen bewijzen echter dat het op zijn tijd ook heerlijk kan zijn te luisteren naar een kennelijk inhoudsloze compositie. De nieuwe Ziz Zag territoires-cd waarop deze Bolero is vastgelegd bevat tevens Ravels Pavane pour une infante défunte, Rapsodie espagnole en La Valse. Daarenboven wordt u ook het fameuze pianoconcert voor de linkerhand met als soliste Claire Chevallier geboden. Zij speelt op een in 1905 gebouwde Erard-vleugel. De opnamekwaliteit van de Zig Zag-productie is exemplarisch en draagt er toe bij dat alle verfijningen van Ravels klankpalet worden geopenbaard.
Op de pagina met Actueel aanbevolen cd’s leest u meer bijzonderheden. Via onderstaande cd-link kunt u kennis maken met de Bolero van Maurice Ravel.

Ravel: Bolero e.a.

Bekijk deze cd