Het Kruidvat duikt in de boeken

Na succes met cd’s gaat het Kruidvat zelf boeken uitgeven, kopt de NRC van 8 januari 2004. In maart 2004 gaat de drogisterijketen van start met Brilliant Books. De titels worden vooralsnog verworven in het buitenland. De boeken zullen bij de drogist aanzienlijk goedkoper worden aangeboden dan bij de erkende boekhandel. De directeur van de Nederlandse Bond van Boekverkopers zegt, dat hij zich niet kan voorstellen dat er boeken komen te liggen tussen de haarlak en de zeep. Én hij verklaart dat de echte boekenliefhebbers het aanbod bij de drogist te beperkt zullen vinden. Wat een naïeve meneer is dat. Een jaar of tien geleden kon je soortgelijke geluiden ook horen in kringen van cd-handelaren en -producenten. In het J.S. Bach Herdenkingsjaar 2000 liet Ton Koopman zich voor de radio nog goedkeurend uit over het Kruidvat Bach-cd-project. Dat zou stimulerend werken voor het betere Bachwerk. Korte tijd later moest hij van zijn platenmaatschappij Warner Classics vernemen dat zíjn Bach-cantate serie daar werd stopgezet.

Vorig jaar gingen de meeste klassieke cd’s over de toonbank via het Kruidvat. Het zal met boeken zo’n vaart niet lopen denkt meneer de boekendirecteur. Daar zou hij zich nog weleens in kunnen vergissen.
Het Kruidvat telt ruim 650 verkooppunten in Nederlandse taalgebied. Stel dat elk filiaal goed is voor de verkoop van 50 stuks per titel. Dan praat je al gauw over een gegarandeerde oplage van 32.500 exemplaren.
Tien jaar geleden moest een beetje musicus er niet aan denken dat zijn op cd vastgelegde artistieke prestaties een plekje zouden vinden tussen de haarlak en de zeep. Kom daar vandaag de dag nog maar eens om.

Ik voorspel die meneer van de boeken, dat als er maar genoeg geld tegenover staat ook de Gipharts en Rozenbomen uiteindelijk overstag zullen gaan. Ik voorzeg dit niet met leedvermaak. Het is treurig genoeg, dat in de klassieke cd-handel nog maar weinig kennis van zaken te vinden is. Als straks de boeken verkocht worden door jonge dames die niet eens in staat zijn de werking van een aspirine uit te leggen, is ook dat om te huilen. In een land waar de meest gestelde vraag luidt ‘Hoe duur kost dat?’ voorspel ik het Kruidvat een gouden boekentoekomst.

Vervolg

In de Volkskrant van 19 januari 2004 doet Kruidvat-directeur Dick Siebrand een boekje open. Het Kruidvat opent de aanval op de vaste boekenprijs. Eerder moesten het babyvoedingsmerk Olvarit en speelgoedgigant Lego al door de bocht, nu zijn dus de boeken aan de beurt. De superdrogist krijgt een sik van zogenaamde literatoren die de boekenprijs kunstmatig hoog houden. Het motte van Siebrand is even ontroerend als eenvouding: “Natuurlijk wil de gewone man best een dichtbundel kopen, maar niet voor de huidige prijzen”. Lief, hè?
Het Volkskrant-interview eindigt met de vraag of het denkbaar is dat Kruidvat ooit contracten af gaat sluiten met Nederlandse literaire schrijvers. De Kruidvat-baas sluit niets uit in zijn strijd tegen de vaste boekenprijs. “Het boekje van Maarten ’t Hart over Bach was een groot succes, we hebben er 120 duizend van verkocht.”
Misschien dat de boekendirecteur zich nu wel achter zijn oor aan het krabben is. Ben benieuwd hoe de boekhandel de Kruidvat-aanval pareert.