‘Hij is voor de bakker’

‘Kunt u mij aan deze cd helpen?’
Uit haar eigen collectie heeft mevrouw een exemplaar gevist met fluitmuziek van Telemann. Ze wil eenzelfde cd cadeau geven aan een vriendin van haar die binnenkort verjaart. De cd, ooit bij mij gekocht, bevindt zich niet meer in de winkelcollectie. In de loop van de tijd gebeurt het dat uitvoeringen worden ingehaald door de actualiteit. Het maakt een cd er niet minder om, maar toch….

Het bestellen van de betreffende cd heeft in dit geval niet zoveel zin, want de tijdsspanne laat dit niet toe. Ik bied mevrouw een alternatief en na even geluisterd te hebben naar een deeltje van de cd ‘Grand Ballet’ met werken van Marin Marais, uitgevoerd door de gambist Paolo Pandolfo met een aantal van zijn muzikale vrienden, besluit ze dat het die opname moet worden.
‘Ik denk dat ze dit ook wel mooi zal vinden. Doet u deze maar.’

Mevrouw rekent af via het pinapparaat. Als op de display de mededeling verschijnt ‘Transactie akkoord’ overhandig ik haar de inmiddels feestelijk ingepakte Marin Marais met de woorden: ‘Hij is voor de bakker. Ik hoop dat de muziek in de smaak zal vallen.’
Zelden heb ik in mijn winkel iemand zo verbaasd zien kijken. ‘Nou dat zal wel, want mijn vriendin héét De Bakker!’