Isabelle Faust zet samen met het Freiburger Barockorchester een nieuwe standaard voor Mendelssohns vioolconcert

Ik hoef u niet uit te leggen dat ik val voor klassieke muziek. Vooral de Oude Muziek heeft mijn hart gestolen. Het zijn niet alleen nieuwe producties met muziek gecomponeerd vóór 1750 die mij al meer dan dertig jaar vrijwel dagelijks weten te verrassen. Ook vruchten van scheppers als Mozart, Beethoven, Schubert en van latere romantische en impressionistische componisten kunnen mij in vervoering brengen. Kon ik in mijn jonge jaren genieten van vioolsonates van Beethoven en klaviermuziek van Haydn, Mozart en Schubert uitgevoerd op moderne instrumenten, in de loop van de jaren veroverden historisch geïnterpreteerde uitvoeringen meer en meer mijn hart. Begrijpt u me niet verkeerd, het is ook hier niet alles goud wat er blinkt. U treft dan ook onder de aanbevelingen van Prelude niet alle cd’s aan die onder de noemer ‘authentiek’ in de markt worden gezet.

Ik schrijf deze regels als inleiding van een Spotlight-bericht aangaande een nieuwe cd van de Duitse violiste Isabelle Faust. Samen met het Freiburger Barockorchester heeft zij onder leiding van de Spanjaard Pablo Heras-Casado gezorgd voor een werkelijk briljante vertolking van Felix Mendelssohn-Bartholdy’s vioolconcert in e-klein. Dat werk kende zijn eerste uitvoering op 13 maart 1845 met als solist Mendelssohns jeugdvriend Ferdinand David. Al in 1838 liet de componist David weten dat hij voor hem een soloconcert wilde componeren. In de jaren die volgden vroeg hij regelmatig advies aan de violist over speeltechnieken. Uiteindelijk stond het vioolconcert op 16 september 1844 op papier. Het concert werd destijds zeer enthousiast door publiek en recensenten ontvangen en is na zijn première gaan behoren tot de populairste composities aller tijden.

Ik maak me sterk dat er ook in uw cd-collectie een of meerdere versies van het werk te vinden zijn en dat dit een reden kan zijn te verzuimen nog een interpretatie van het vioolconcert aan te schaffen. Toch raad ik u aan ook de interpretatie van Isabella Faust met haar Sleeping Beauty (Stradivarius, 1704) aan uw verzameling toe te voegen. Met haar overtuigende vertolking heeft zij mijns inziens samen met het Freiburger Barockorchester een nieuwe standaard gezet. Dat de opnametechnici gekozen hebben voor een volstrekt natuurlijk geluidsbeeld en gelukkig verzuimd hebben het soloinstrument op te schroeven tot een mega-viool maakt alles er alleen maar fraaier op. Prelude-Connaisseurs raad ik aan via onderstaande cd-link naar het openingsdeel te luisteren van het concert.

Op de door Harmonia Mundi uitgebrachte cd zijn ook vastgelegd de orkestouverture De Hebriden en de vijfde symfonie, de Reformatorische, van de componist. Ook hier laat het Freiburger Barockorchester zich van zijn beste kant zien.

Mendelssohn: Violin Concerto, Symphony No. 5 (‘Reformation’), The Hebrides

Bekijk deze cd