Jantje zag eens beeldjes hangen, O! als Edisons zo groot…

Een dag of wat geleden glijdt er een wonderlijke boodschap in mijn mailbox. Ze is afkomstig van de stichting Edison. Ik word bedankt voor de door mij uitgebrachte stem op de ‘Bach – Mattheuspassie in de categorie Publieksprijs Klassiek’. Of ik mijn stem even wil bevestigen. Daar kijk ik vreemd van op. Op de hertaalde versie van Jan Rot noch op die van Ton Koopman (ook genomineerd) heb ik een stem uitgebracht. Sterker nog, ik doe aan die hele onzin niet mee en heb dan ook geen gebruik gemaakt van mijn stemrecht.

Aan het voorval zou ik nooit meer hebben gedacht als ik niet, nieuwsgierig naar de reactie van Rot op zijn nominatie, vanochtend een blik op zijn website had geworpen. Daar komt de aap al snel uit de mouw. De liedjeszanger zélf heeft Preludes e-mailadres gebruikt om een stem op ‘zijn’ Mattheus uit te brengen.  ‘Hartelijk dank voor uw stem’ meldde zijn scherm opgewekt en ‘Snikkend van het lachen stond ik al in de tuin’, laat Jan Rot weten. Als hij even later ook een stem onder eigen naam uitbrengt, valt er bij hem een soortgelijk bericht als eerder bij mij het geval was in zijn mailbox. Rot meldt: ‘Een volgende stem op stichting@janrot.nl deed het wel en gelukkig bleek dat er eerst een email werd gestuurd waarmee je je stem kon bevestigen, zodat, mogen we als winnaar uit de bus komen, dit toch op eerlijke wijze is gebeurd en niet dankzij één valselijk gekregen stem van een klassieke platenwinkelier in het midden des lands.’

Mijn eerder geuite kritiek op zijn hertaalwerk zit de liedjeszanger blijkbaar nog steeds dwars en hij lijkt er maar niet van los te kunnen komen. Zo noteert hij op 10 april 2007 in zijn Rothoekje: ‘O ja, en op zoek naar een mooie uitvoering van de Messiah van Händel leidde google me vannacht naar de winkel van rotfan Kees Koudstaal. Het te beluisteren fragment van dit Dunedin Consort bleek inderdaad van een adembenemende schoonheid want Koudstaal heeft een fijne smaak voor opnames volgens het boekje. De Schöne Müllerin die hij als alternatief biedt voor de door hem gebande Zomerreis was ook al zo mooi. (Voor mij niet of of, maar en en uiteraard.)
Toch heb ik dezelfde cd’s ergens anders besteld, weliswaar goedkoper, maar zonder Koudstaal had ik ze niet gevonden, dus die paar euro verschil had hij wel verdiend. (Hij loopt ook al zoveel omzet mis omdat hij mijn cd’s niet verkoopt :-)’

Geloof het of niet, ik gun Jan Rot als geen ander zijn Edison. Twee zelfs…