In De Groene Amsterdammer van donderdag 2 mei 2013 wordt een beeld geschetst van de toestand waarin de Nederlandse winkelstand zich bevindt. Het is geen rooskleurig verhaal. In Nederland staat drie miljoen vierkante meters winkelruimte leeg. Dagelijks ontsieren meer posters met de tekst ‘Opheffingsuitverkoop’ de vensters van ook aantrekkelijke etalages. Dat heeft natuurlijk van doen met de economische crisis van vandaag die naar het zich laat aanzien ook haar stempel zal drukken op de dag van morgen. Maar het veranderde winkelgedrag van de consument is er ook debet aan. Een voorbeeld. Mijn jongste zoon (18) was laatst in Utrecht op zoek naar een zomerjack. Hij slaagde er niet in iets passends te vinden. Zat het goed rond zijn schouders, viel het beneden te ruim en/of andersom. Jammer zou je denken, maar niet voor zoonlief. Die zocht ’s avonds via zijn Macbook een paar modellen uit bij een grote internetaanbieder van kleding. Als een paar dagen later een doos met zomerse jasjes door TNT Post aan huis wordt afgeleverd en hij tussen de bestelde waar een boven en beneden goed passend exemplaar aantreft, voelt hij zich de koning te rijk. Het drietal niet uitverkoren artikelen mag binnen 100 (!) dagen retour naar de de internetwinkelier, geld terug, geen bijkomende kosten. Hoe moet ik mijn zoon uitleggen dat het beter is te shoppen in een fysieke kledingzaak?
Bestaat er nog wel behoefte aan klassieke cd-speciaalzaken? De praktijk leert dat steeds meer in klassieke muziek gespecialiseerde cd-winkels uit het straatbeeld verdwijnen. Kijkt u de ledenlijst van de Klassieke Zaken er maar op na. Het merendeel van de daar nog vermelde verkooppunten bestaat uit boekwinkels waar door distributeurs samengestelde pakketten klassieke cd’s als bij-artikel worden aangeboden. Met het sluiten van Boudisque Classique in Utrecht is er straks ook in de Domstad, onder meer beroemd vanwege het jaarlijkse Festival Oude Muziek, geen klassieke cd-speciaalzaak meer te vinden. Dat Prelude nog in de lucht is mag een wonder heten. Het zou in strijd met de waarheid zijn hier te melden dat er sprake is van een florissante situatie in Baarn. De deskundige inzet in de fysieke winkel in combinatie met de opzet van Preludes website maken dat ik al drieëntwintig jaar mijn passie met liefhebbers mag delen. Zo is in de afgelopen week de Prelude-winkel in de Baarnse Laanstraat bezocht door geïnteresseerden uit alle delen van het land. Ook vertrok een aantal kwalitatief hoogwaardige door Prelude voorgeselecteerde klassieke cd-producties per post richting vaste klanten in Groningen, Amsterdam, Alphen aan de Rijn, Zoetermeer, Alkmaar, Dordrecht en Aalter (B), om maar een paar plaatsten te noemen.

In het artikel in De Groene komt Cor Molenaar aan het woord. Hij is als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onder meer onderzoek naar hoe er in ons land gewinkeld wordt. Hij zegt: ‘Door de opkomst van internet wordt de behoefte aan fysieke winkels steeds kleiner. Vooral winkels waar je weinig deskundig advies nodig hebt, zoals cd-winkels en boekwinkels, hebben het moeilijk. Om mensen uit hun stoel te krijgen moet je iets bieden wat je niet in de computer kunt vinden. Geur, kleur, sfeer, maar ook veelzijdigheid, deskundigheid en service. Bovendien willen mensen als ze gaan winkelen ook een broodje kunnen eten, koffie kunnen drinken en andere mensen kunnen ontmoeten.’ Komt zijn opmerking over cd- en boekwinkels waar je als consument weinig deskundig advies nodig zou hebben me wereldvreemd voor, het tweede deel van zijn verhaal is me uit het hart gegrepen. Het is daarom dat u op Preludes website een link aantreft naar websites van Baarnse winkels die net als Prelude met passie worden gedreven. Ze zijn alle te vinden in de Laanstraat en maken uw bezoek aan Baarn, waar het bovendien gratis parkeren is, gewoon de moeite waard.
Het antwoord op de vraag of Prelude de recessie zal weten te overleven ligt in de schoot van de toekomst verborgen. Soms kan geluk een beetje helpen. Zo meldde zich in het najaar van 2008 spontaan een redacteur van het toen nog weekblad HP/De Tijd voor een interview. Een ruim opgezet verslag van dat gesprek in het dubbeldikke Kerstnummer zorgde toen voor veel publiciteit én voor een zekere aanwas van clientèle. Kortgeleden stapte bij toeval een programmamaakster van de EO-televisie de winkel binnen. Ze bleek in Baarn op zoek te zijn naar een mens met passie. Een nadere kennismaking zorgde eind april voor een herbezoek, nu was ze vergezeld van een cameraman en productiemedewerkster. Het resultaat van een aantal uren filmen wordt eind deze maand op de televisie vertoond. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar het eindresultaat van het geknipte beeldverslag. Als Prelude u lief is, duimt u dan met mij voor een wervend effect…