Jordi Savall te gast in Baarn!

De door Prelude georganiseerde luisteravond met als gast de Catalaanse viola da gambaspeler Jordi Savall kan met recht een eclatant succes genoemd worden. Vanuit alle delen van het land wisten geïnteresseerden vrijdagavond de 8-ste februari het aan de Kampstraat gelegen Witte Kerkje te vinden. De meester gaf in het bomvolle kerkje aan de hand van door filosoof Ben Schomakers gestelde vragen een toelichting op zijn omvangrijke cd-plus-boekproject Erasmus van Rotterdam.

Savall bracht zijn boodschap op een meer dan boeiende wijze voor het voetlicht. Zijn inspirerende verhaal over de actuele betekenis van Erasmus’ filosofische kijk op het menselijk samenleven verried niet alleen veel kennis en inzicht in de materie, maar gaf ook een beeld van zijn eigen erudiete persoonlijkheid. Zijn stelling dat het luisteren naar muziek een heilzaam effect heeft op de menselijke ziel werd onderstreept door het mini-concert waarmee de avond werd besloten. Wat een prachtig beeld ook de musicus te zien samensmelten met de viola da gamba!

U kunt zich voorstellen dat Savalls bezoek aan Baarn mij als onvergetelijk zal bijblijven. Maar dat zal voor veel bezoekers van de avond niet anders het geval zijn… Voorafgaande aan de luisteravond is er van Savall in het teken van zijn Erasmus-project een tweetal uitgebreide radio-interviews afgenomen (NTR en Concertzender). Ze zullen op een later tijdstip worden uitgezonden en ik kan u niet anders dan raden die interviews te beluisteren. Via deze pagina wordt u nader geïnformeerd over de tijdstippen van uitzendingen.

En natuurlijk nam Savall ook even een kijkje in de winkel van Prelude!