Jos Van Immerseel over Beethoven en meer in Baarn

In de jaren negentig van de vorige eeuw organiseerde Prelude zogenoemde Prelude-Luisteravonden. Het recept was even eenvoudig als succesvol. Een uitgenodigde musicus vertelde het een en ander over een centraal gesteld thema en zijn of haar verhaal werd gelardeerd aan de hand van live gespeelde en/of via uitstekende geluidsapparatuur ten gehore gebrachte cd-fragmenten. Na een aantal jaren leek het bijzondere gewoon te worden en werd het wat moeilijker mensen te lokken naar de Prelude-Luisteravond. Oké, de luisteravond met Mstislav Rostropovich in januari 1997 zorgde nog voor een uitpuilende kerk, toch werd de luisteravond kort daarna definitief verruild voor het Oude Muziek-concert op de zaterdagavond in de Paaskerk. Het succes van die concertserie is eclatant. Bezoekt u de pagina Concerten en u ziet hoe de serie er voor het komende seizoen uitziet.

Dikwijls ben ik de afgelopen jaren aangesproken over de Luisteravonden van weleer: ‘Zouden die nog eens terug kunnen komen? Het waren zulke aangenaam informatieve avonden. En dan die persoonlijke kennismakingen met al die musici, dat was nog eens wat…’

Een paar weken geleden besloot ik contact op te nemen met de Belgische klavierspeler en dirigent Jos Van Immerseel. Vijftien jaar geleden was hij al eens te gast in Baarn toen de fortepiano aan de beurt was op een Prelude-Luisteravond. Het leverde de toehoorders toen een onvergetelijke ervaring op. Later kwam hij overigens terug naar Baarn om er een fantastisch recital te geven op een historische vleugel in de Paaskerk. Aanleiding nu vormde een door het Franse label Zig Zag territoires uitgebrachte cd-set met alle symfonieën van Ludwig van Beethoven uitgevoerd door Van Immerseel met zijn eigen orkest Anima Eterna. Zou hij er wat voor voelen in Baarn het een en ander aan wetenswaardigheden te komen vertellen over de ontstaansgeschiedenis van zijn Beethoven-cyclus? De formule was hem nog bekend en het ‘ja’ kwam per kerende e-mail retour.

De 4e juni 2008 was het zover. Via de website van Prelude, de maandelijkse Preludenieuwsbrief, een rondschrijven per post aan mogelijk geïnteresseerden, geplaatste persberichten in de regionale kranten, affiches op wat Baarnse winkelruiten en een aankondiging in het Radio 4-programma Viertakt, werd kond gedaan van de avond. Je weet het per slot van rekening maar nooit in deze tijden.

Nou, de opkomst was boven verwachting groot! Het was alsof oude tijden herleefden. Sommige bezoekers hadden ook de avond van vijftien jaar geleden bijgewoond. Anderen maakten voor het eerst kennis met de formule. Over het optreden van Jos Van Immerseel kan ik kort zijn. De wetenswaardigheden over de voordelen van het gebruik van tijdseigen instrumenten, de typische componeerstijl van Ludwig van Beethoven, de grootte van het orkest bracht hij doorspekt met tal van anekdotes op zeer onderhoudende wijze voor het voetlicht. Het publiek reageerde tijdens de pauze al enthousiast, na afloop werd veelvuldig de wens geuit de draad van de Prelude-Luisteravonden weer op te pakken. Mag ik hier aangeven dat de kans daarop groot is? U hoort er meer van.

Een reactie

Zomaar een van de vele ook per e-mail ontvangen reacties op de luisteravond met Jos Van Immerseel: “Ik wou nog even zeggen dat ik de luisteravond heel geslaagd vond. Ik ben musicoloog en was ervoor uit Amsterdam gekomen, waar ik geen spijt van had. En de cd’s zijn adembenemend.”