Kies wijzer!

Scheidend euro-commissaris Frits Bolkestein ziet mensen die af hebben gezien van een gang naar de Europese stembus graag het zwijgen opgelegd. Wat een arrogante meneer. Van het analyseren van verkiezingsuitslagen heb ik geen beroep gemaakt, maar ik geef er graag mijn eigen uitleg aan. stemveldjeBolkesteins dreigement leverde fors verlies op voor de VVD. En voor het overige? Er was sprake van een hogere opkomst dan 5 jaar geleden. De meerstemmers hebben een stem uitgebracht op een anti-fraudepartij en op een club voor de dieren. Die laatste partij sleepte overigens geen zetel in de wacht. Wat dat betreft kreeg muziekpublicist Maarten Brandt die indirect opriep vóór de dieren te stemmen als uiting van protest tegen het klassieke-muziek-afbraakbeleid van dit kabinet weinig navolging. Ook ik wilde de verkiezingen gebruiken als een signaal bestemd voor politiek Den Haag en riep publiekelijk op tot het uitbrengen van een blanco stem. Deze daad van verzet tegen het desastreuze bezuinigingsbeleid van staatssecretaris van cultuur medy van der laan moest wel gehoord worden in de hofstad was mijn naïeve gedachte. Maar ook dat schoot niet erg op… Vergeef me mijn arrogantie maar analoog de opmerking van Frits Bolkestein vind ik dat het nu afgelopen moet zijn met het verzet tegen de Haagse culturele bezuinigingsdrift al pakt die nog zo negatief uit voor met name de klassieke muziek uitvoerders.

Kiezen, praat me er niet meer van. Alhoewel, bij Prelude valt er écht iets te kiezen. Zo brachten er al velen deze zomer een stem uit op de Alpha-cd ‘Je meurs sans mourir’ van Le Poème Harmonique (€ 22,50). Nu wordt de zomerse keuzemogelijkheid uitgebreid met de fantastische cd All’ Improvviso van het ensemble L’Arpeggiata. Het door de barokharpiste Christina Pluhar geleide ensemble improviseert er samen met de tenor Marco Beasley, cellist Bruno Cocset, jazz-klarinettist Gianluigi Trovesi en vele anderen fascinerend op los. En alles volgens de aloude traditie van het variëren rond een basmodel. Prettige bijkomstigheid is dat u bij twijfel gewoon twee stemmen uit mag brengen.

alpha512_audioalpha057_audio

Nota bene
Zowel van Le Poème Harmonique als van het ensemble L’Arpeggiata zijn meerdere opnames uitgebracht door het Franse Alpha.