Klassiek? Dan ben ik snel weer weg…

De dame is van middelbare leeftijd. Blij verrast stapt ze de winkel binnen. Ze oogt als een mogelijk liefhebster van klassieke muziek. “Ik wist niet eens dat Baarn nog een cd-winkel had”, hoor ik haar zeggen. Ik zie de lach op haar gezicht als sneeuw voor de zon verdwijnen als ik zeg: “Jazeker, een heuse klassieke cd-winkel, waar vind je ze nog.” Als door een wesp gestoken sneert ze: “Klassiek? Dan ben ik snel weer weg.” De daad direct bij het woord voegend draait mevrouw zich om en zonder verder iets te zeggen stapt ze haastig de winterkou weer in.

Het optimisme waar ik na de ontvangst van twee recent gearriveerde wonderschone cd-producties, die van Bachs Hohe Messe door Jordi Savall en de zijnen en de Ricercar-productie van vader en zoon Vitali, mee was behept, loopt een forse deuk op. Het kopje koffie later én het luisteren naar de ook pas verschenen wereldpremière op cd van Pergolesi’s muzikale kijk op de zeven laatste woorden van Christus aan het kruis, werken als helend balsem voor mijn ziel. Een ploepje van mijn computer meldt een nieuw bericht. Iemand uit het hoge noorden bestelt enthousiast genoemde Hohe Messe plus de Vitali-cd.

Zo kan een dag die amper is begonnen voor mij niet meer stuk. Want ze zijn er nog!

J.S. Bach: Messe en si mineur

Bekijk deze cd

Vitali: Ciaconna

Bekijk deze cd

Pergolesi: Septem verba a Christo

Bekijk deze cd