Kom maar niet met klassieke muziek aan…

Het is een constatering die helaas hout snijdt: ook bij veel jongeren hoef je vandaag de dag niet meer aan te komen met een klassiek cadeau. Als ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ geldt voor de klassieke muziek dan ziet die toekomst er niet rooskleurig uit.Mijn zoon van vijftien moest laatst voor school (drie gymnasium) een werkstuk maken in het kader van het vak ‘muziek’. Toen het uit de printer rolde zag ik dat het onderwerp handelde over ‘reggae’, een muziekstijl waarin vooral Bob Marley een belangrijke rol speelde. Op zich is er niks mis mee de opdracht te krijgen om over zo’n onderwerp een werkstuk te schrijven, maar ik waagde het toch te vragen: “Doen ze op school ook wel eens iets aan klassieke muziek?”
“Nou, niet echt”, luidde de reactie van zoonlief, die me aankeek met zo’n blik van ‘oh nee, niet weer h菒.
Ik bedoel maar, klassieke muziek is ook binnen het muziekonderwijs verworden tot een ondergeschoven kindje.

Mijn beide zoons waren een paar geleden nog groot fan van Frank Groothof. Deze kleinkunstenaar, ook bekend van Sesamstraat, bewerkte opera’s van Mozarts, Beethoven, Purcell en andere klassieke componisten tot meer dan aardige luisterspelen voor kinderen vanaf zo’n zes jaar. U leest er meer over op de pagina Frank Groothof, reddende engel.

De gemiddelde 13-plusser kun je dus echt niet blij maken met klassieke muziek. Wil je als (groot-)ouder toch iets van niveau schenken doe het dan met leeswerk. Rondom het Harry Potter-geweld vorige maand november verscheen bij uitgeverij Thomas Rap een informatief maar bovenal ook lezenswaardig boek onder de titel Rembrandt mijn vader. Het is een modern historisch verhaal voor jong en oud waarin schrijver Bert Natter een vertelling heeft opgetekend van Titus van Rijn. Het verhaalt over een van de grootste schilders aller tijden: Rembrandt van Rijn. Als het deze Kerst dan geen klassieke muziek mag zijn, legt u dan dit Rembrandt-verhaal onder de boom. Het maakt uw (klein-)kinderen in cultureel historisch opzicht zeker wijzer en wie weet waar dat toe leidt. Misschien wekt de schoonheid van Rembrandts schilderskunst interesse op in muziek ook ontstaan in lang vervlogen tijden.

rembrandt