Kopiëren

[Bijdrage geplaatst in HVT (Hifi Video Test), februari 2004]

In hun niet aflatende strijd tegen het illegaal kopiëren van compact discs brengen sommige cd-producenten schijfjes in de handel die niet alleen zijn voorzien van muziek, maar ook van een kopieerbeveiliging. Zo’n beveiliging moet het kwaadwillenden onmogelijk maken cd’s te vermenigvuldigen. ‘s Werelds grootste cd-producent EMI/Virgin Classics brengt tegenwoordig discs uit die zijn uitgerust met ‘Copy Control’ (CC), te herkennen aan een logo dat die naam draagt.

copycontrol

In een bij die producten geleverde bijsluiter wordt onder andere aangegeven, dat het afspelen op sommige apparatuur problemen op kan leveren. In de praktijk doen die zich ook daadwerkelijk voor. Soms wil zo’n schijfje niet opstarten, een andere keer bederft een bombardement aan digitale spetters het luisterplezier. Een voorbeeld uit de praktijk is de onlangs door Virgin Classics uitgebrachte en veelgeprezen opname van Henry Purcells opera ‘Dido and Aeneas’. Naar die registratie kan met name via veel Philips (sa)cd- en dvd-spelers niet storingsvrij geluisterd worden. Omdat ook andere hardware producenten gebruik maken van Philips onderdelen kunnen van CC voorziene schijfjes in spelers van die merken ook problemen opleveren.

De Nederlandse vestiging van EMI/Virgin Classics hult zich over dit probleem in stilzwijgen. Dat is vreemd. Op de website van EMI is namelijk het volgende vraag en antwoordspelletje te vinden:

1) Vraag: ‘Waarom kan mijn cd niet op mijn cd-speler worden afgespeeld?’
– Antwoord: ‘Probeer de cd op een aantal verschillende cd-spelers af te spelen. Als hij op meerdere cd-spelers niet kan worden afgespeeld, ligt het waarschijnlijk aan de cd en moet deze naar de winkel terug worden gebracht. Als het probleem zich alleen op een bepaalde cd-speler voordoet, stel de fabrikant en EMI daar dan van op de hoogte, zodat we kunnen proberen uw probleem op te lossen.’
2) Vraag: ‘Waarom staat het Philips Compact Disc Logo niet op de cd?’
– Antwoord: ‘We hebben een nieuwe standaard op de markt voor geluids-cd’s geïntroduceerd, die verschilt van de oude standaard van Philips. Daarom gebruiken we dat logo niet.’

Met dat laatste antwoord komt de aap uit de mouw. EMI/Virgin Classics heeft met het toepassen van CC afscheid genomen van de afspraken over de technische eisen waaraan compact discs moeten voldoen. Die richtlijnen zijn vastgelegd in een protocol, ook wel genoemd ‘Het Rode Boekje’, dat Philips en Sony in 1980 het licht lieten zien. Op de CC-schijfjes van EMI/Virgin Classics is het vertrouwde cd-logo dan ook niet meer te vinden.

cdlogogeschrapt

Dat cd-producenten het illegaal kopiëren van geluidsdragers een halt willen toeroepen, is hun goed recht. Wereldwijd maakt men zich op grote schaal schuldig aan deze vorm van diefstal. Dat de grootste producent van geluidsdragers in zee gaat met ‘Copy Control’, om het vervolgens ook goedwillende consumenten onmogelijk te maken ongestoord naar zijn geluidsdragers te luisteren, gaat alle perken te buiten. EMI/Virgin Classics zadelt immers niets vermoedende consumenten op met een probleem, dat zich direct kan openbaren of op een later tijdstip, als wordt overgegaan tot de aanschaf van een nieuwe (sa)cd- of dvd-speler.
En dat terwijl ‘Copy Control’ alweer achterhaald lijkt. Ook hier geldt ‘al is de beveiliging nog zo snel, de hacker achterhaalt hem wel’. Via het internet is eenvoudig een programma te downloaden waarmee ‘Copy Control’ kan worden omzeild (Easy CD-DA Extractor ). Behandeld met deze gratis opgehaalde software kan Purcells Dido and Aeneas niet alleen storingsvrij beluisterd worden, maar bovendien ook in een oplage van één miljoen zonder problemen worden gekloond.
Het wachten is op een antwoord en oplossing van EMI/Virgin Classics. In afwachting daarvan doe ik in elk geval de CC’s van EMI/Virgin Classics tot nader order in de ban.

Kees Koudstaal
handelaar in klassieke cd’s