Lassus de Europeaan

Het komt voor dat aanraders van Prelude vrijwel en soms in het geheel geen aftrek vinden. Daar kan ik mee leven, want daar staat tegenover dat sommige van de door Prelude aanbevolen cd’s wel de (web-)winkel uitvliegen. De Schubertiade van Jos van Immerseel – een set van 4 cd’s – is er zo een. Mede geholpen door een juichende recensie in de Volkskrant behoort Van Immerseels Schubertfeest bij Prelude inmiddels tot de best verkochte aanraders van het jaar 2015. Het is een fraaie uitzondering in een tijd die laat zien dat de klassieke cd in de decembermaand niet langer het hebbeding is die hij ooit was. Dan laat ik de cd’s van de Jussen-broers, Janine Jansen en Lang Lang even buiten beschouwing. Die kennen hoge verkoopaantallen in het land maar u komt ze niet tegen op de website van Prelude.

Die ‘Händel’ laat ik bewust liggen. Over deze zelfgekozen omissie klaag ik dan ook niet, maar waarom dan toch deze regels? Dat leg ik u graag uit. Jongstleden oktober voegde ik een cd toe aan de collectie van Prelude van het door Lionel Meunier geleide Vox Luminis, een van de beste vocale ensembles van dit moment.

Johann, Johann Christoph & Johann Michael Bach: Motetten

Bekijk deze cd

English Royal Funeral Music

Bekijk deze cd

Keiser: Brockes-Passion

Bekijk deze cd

Schütz: Musicalische Exequien

Bekijk deze cd

De vier hierboven afgebeelde cd-producties behoren tot Preludes best verkochte van de afgelopen jaren. Als u de afbeeldingen aantikt en de muziek beluistert die wordt geboden wordt u duidelijk waarom. Een jongstleden oktober door het Belgische Musique en Wallonie uitgebrachte cd van het ensemble vormt de aanleiding van deze notitie. Met een vijftal cd’s maakt het label zich sterk voor de muzikale nalatenschap van de rond 1531 in de Zuidelijke Nederlanden geboren Roland de Lassus (Orlando di Lasso). Voor de uitvoeringen is per cd steeds gekozen voor een ander uitvoerend ensemble. Het slotdeel van de reeks draagt als titel Lassus de Europeaan en biedt een keur aan madrigalen en religieuze werken die in de zestiende eeuw zijn uitgeven in steden als Venetië, Rome, Neurenberg en München. De door Lassus getoonzette psalm Cum invocarem exaudibit me is tekenend voor de uitmuntende kwaliteit die de cd biedt. Omdat deze aanrader geen enkele aftrek vond bij Prelude en mij dat hoogst bevreemdt, zet ik de nieuwste van Vox Luminis met de valreep van 2015 in zicht graag nog eens in de schijnwerper. Vooral bedoeld voor liefhebbers die deze pracht-uitgave over het hoofd hebben gezien…

Lassus l’Européen – Biographie musicale vol. V

Bekijk deze cd